Home Novosti BiH „ON JE KUKAVICA…“: Pogledajte šta je Ćamil Duraković rekao o Miloradu Dodiku...

„ON JE KUKAVICA…“: Pogledajte šta je Ćamil Duraković rekao o Miloradu Dodiku i Nenadu Stevandiću… (VIDEO)

Kazao je i kako Republika Srpska ne može izaći iz Bosne i Hercegovine.

Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska smatra kako je stavljanje van snage odluka Ustavnog suda BiH na jednom dijelu teritorije suverene države Bosne i Hercegovine svojevrsno uvođenje u zamrznuti konflikt.

“Mislim da je akademik Esad Duraković to najbolje objasnio – to je institucijska secesija. Ne znam šta dalje učiniti ako rušite najvišu sudsku instancu jedne države”, kazao je Duraković gostujući u Dnevniku FTV-a.

Kazao je i kako Republika Srpska ne može izaći iz Bosne i Hercegovine.

“Ne znam odakle uporište njegovih izjava osim da su one teatralne i utopijske. Ustav BiH ne daje za pravo niti jednom entitetu, bez konsenzusa sva tri naroda da dođe do bilo kakve promjene Ustava ili teritorijalnog integriteta i ukoliko se u to krene onda je to poziv na rat. Patriote ove zemlje neće se ustručavati da brane ovu zemlju jer su to jednom činili početkom 90-ih. Zasad imamo zamrznuti konflikt, jer ovo šta slijedi dalje je SIPA, pa Tužilaštvo.. Mislim da iz ovoga, ukoliko ne reaguju institucije države BiH, koje bi svojevrsno stavile na test i opoziciju u RS, a to je, zašto državni parlament dosad nije donio odluku da proglasi stanje stalnog zasjedanja”.

Kada je riječ o opoziciji u RS kazao je kako nisu alternativa trenutnoj retrogradnoj retorici po državu BiH.

“Njihova opoziciona politika se svodi samo na to da pokupe fotelje Milorada Dodika. A u smislu njihove retorike naspram države BiH tu nema ništa drugačije, možda bi se čak to i pojačalo”.

Kazao je i kako žali što nismo dovoljno jaka pravna država da državno tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom.

“Ono je već ranije imalo prostora i osnova da privede one koje ruše ustavni poredak. Međunarodna zajednica poprilično nijemo posmatra, nema konkretnih akcija, nema sankcija”.

Duraković je kazao da u ovom trenutku postoji hendikep probosanskog političkog bloka.

Kada je riječ o saradnji s Dodikom kaže da bi mu opet pružio ruku.

“Ne znam kako javnost poima politiku. Politika je dinamičan proces. Moje mišljenje i dan danas – ja bih sad pružio ruku Miloradu Dodiku, ali da budemo racionalni, da razgovaramo o realnim problemima naših građana. On neće da prizna to, a svi vidimo, to vide svi građani tog entiteta. Ja sam mu pružio ruku, a on mi je vratio tu ruku, čak je i ponudio ozbiljnu saradnju. Ništa od toga nije realizirano”, kazao je on.

U nastavku pogledajte šta je sve Ćamil Duraković rekao o Miloradu Dodiku i Nenadu Stevandiću.

Previous articleALARMANTNO: „Dodik, Cvijanović i Stevandić, kreatori otcjepljenja RS-a i pokušaja izazivanja haosa u regionu, morali bi hitno biti politički uklonjeni…“
Next articleIfeta iz Konjević Polja oduševila: Pun autobus Italijana svratila kod sebe kući na bajramsku kahvu i baklavu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.