Home Novosti ONA I NJENE KOLEGE SU ŽELJANU ZOVKO BACILE U OČAJ: Oglasila se...

ONA I NJENE KOLEGE SU ŽELJANU ZOVKO BACILE U OČAJ: Oglasila se Tineke Strik nakon usvajanja Rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik pozdravila je današnje usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te poručila da se ovim jasno podržava evropska budućnost BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sretna sam da je danas usvojen kritičan, ali konstruktivan godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini koji u potpunosti podržava evropsku budućnost BiH i oštro odbacuje separatističku i etnonacionalističku retoriku”, kazala je na Twitter profilu Strik, holandska političarka iz reda Zelenih.

Evropski parlament je danas u formi rezolucije, sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove. Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socio-ekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U izvještaju se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti “legitimno predstavljanje”.

Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka, danas je za Radio Republike Srpske žestoko kritikovala politiku “Zelenih” u Evropskom parlamentu, nakon što su odbačeni amandmani kojima bi se u Rezoluciju o BiH ugradio pojam konstitutivnosti naroda u BiH.

“U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Evropskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekla je danas Zovko za Radio Republike Srpske.

(SB)