Home Archive Općina Srebrenica će tužiti 58 stanara koji žive u pet potočarskih lamela

Općina Srebrenica će tužiti 58 stanara koji žive u pet potočarskih lamela

Nakon što je Bojan Josipović, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Općine Srebrenica, krajem prošle godine Skupštini općine (SO) podnio spisak 58 stanara pet lamela u Potočarima kod Srebrenice te odbornicima ukazao da niko od korisnika ovih stanova od 2013. godine ne plaća simboličnu stanarinu od 1,06 maraka po kvadratu, u ovoj općini proteklih dana ova tema postala je glavni problem, o čemu je pisao „Avaz“.

 

 

Slijedi tužba

Stoga će Općina Srebrenica nakon sagledavanja ugovora o zakupnini stanova i spiska dužnika, najvjerovatnije Osnovnom sudu Srebrenica podnijeti tužbu protiv 58 stanara.

Pogođeni javnim spiskom dužnika, korisnici pomenutih stanova održali su sastanak s predstavnicima Općine Srebrenica, na kojem su tvrdili da Općina nema zakonsku osnovu za tužbu i da su oni upravu.

Predsjednik SO Srebrenica Alija Tabaković, koji je prisustvovao sastanku stanara, za „Avaz“, naglašava da tu ima propusta kod općinske administracije i stanara.

 

– Općina je trebala otvoriti poseban žiro-račun na koji bi stanari uplaćivali rentu planiranu za održavanje tih zgrada. U njihovim ugovorima trebalo je navesti broj računa i rok plaćanja rente. Međutim, to nikada nije urađeno, a korisnici stanova su se dogovorili da niko ne plaća stanarinu – pojasnio je Tabaković.

 

Kompromisno rješenje

Alija Tabaković je istaknuo da su stanari na sastanku formirali grupu koja će općinskoj administraciji predložiti kako riješiti ovaj problem. Ima prijedloga da se neki korisnici stanova oslobode rente, a da se za plaćanje duga nađe neko kompromisno rješenje.

 

Dužnici općinski i drugi funkcioneri

Općina Srebrenica je u navedenim zgradama osigurala šest stanova za neophodne općinske kadrove. Međutim, pored njih, stanove su dobili i oni kadrovi koji su neophodni općini i oni kojima su donacijom obnovljene kuće. U stanovima žive bračni parovi koji obnašaju općinske funkcije i druga rukovodeća mjesta i niko ne plaća rentu.

 

 

(Avaz.ba/S.Smajlović)