Home Novosti BiH OPET ODGOĐENO ROČIŠTE DODIKU: “Neko me namjerno dovlači u Sarajevo, najzagađeniji grad...

OPET ODGOĐENO ROČIŠTE DODIKU: “Neko me namjerno dovlači u Sarajevo, najzagađeniji grad u svijetu danas, vaša pluća su navikla”

Opet je ponovio svoje stavove u vezi visokog predstavnika Christiana Schmidta o nelegitimnosti.

Ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koje je trebalo početi u 13 sati, je odgođeno. Odbrana optuženih je zatražila izuzeće tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Također, upućen je ponovni zahtjev za prebacivanje predemreta u Banju Luku zbog navodnih novih dokaza, što je Sud BiH odbio.

Zatraženo je i odgađanje novog termina ročišta koje je zakazano za 17. januar, ali je Sud BiH to odbio, prenosi N1.

Dodik se obratio medijima kazavši kako i Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni, ako ni odluke koje nametnuo Schmidt. Okomio se na tužioca kazavši kako je on “motivisan prizemnim nagonima da tako nešto radi” te da će to pravnim putem “dokazati”.

“On je čovjek koji ne može predstavljati Tužilaštvo. On nije pravnik jer ne bi sebi dozvolio da pokreće ovaj spor, a zna se da u zakonu toga nema i mi sumnjamo u njegovu motivisanost, stručnost i moralnost. Ova sudanija će se pretvoriti u suđenje BiH”, rekao je Dodik.

Opet je ponovio svoje stavove u vezi visokog predstavnika Christiana Schmidta o nelegitimnosti. Optužio ga je da razvaljuje Ustav BiH, kao i bošnjačke političare koje oslovaljava sa “muslimani” iako su ustavna kategorija.

“Zamislite to da neko nameće izmjene Izbornog zakona, a onda kažu Dodik se buni, a krade izbore. Neprihvatljivo je da živite u zemlji gdje vam se nameću izborna pravila. Istoga dana ako to uradi, a mi ga pozivamo da uradi, mi ćemo donijeti naš izborni zakon u RS i današa komisija RS provodi izbore pa da vidimo kako će izborna komisija BiH provesti izbore. To je strašno. Kao ovo namećem odluku o Krivičnom zakonu. Neću da živim u tome, hoću da živim u ustavnoj zemlji i učinit ću sve što mogu da ne živim u njoj. A neću iz nje otići, otići će RS”, naveo je.

Potom je optužio da ga neko namjerno “dovlači u Sarajevo na najzagađeniji grad u svijetu danas, iz Laktaša koji su najčistiji.

“Onda razmišljam da neko namjerno radi to da me zatruje. Vaša pluća su navikla, moja nisu”, istakao je.

Pitao je kako može imati povjerenje u Sud ako je predsjednik Suda BiH uhapšen.

“Zašto se dva puta odgodilo? Je l mislite da se meni šeta? Danas smo trebali doći avionom, nismo mogli zbog magle da se spustimo, morali smo automobilom doći. Znate li vi koliko to košta? Ja sam predsjednik RS, imam obaveza. Neko iz svog hira pravi budalaštine”, rekao je Dodik.