Home Novosti BiH OPTUŽNICA PROTIV MILORADA DODIKA ODJEKNULA U REGIJI: “Početak kraja Dodikove karijere, prijeti...

OPTUŽNICA PROTIV MILORADA DODIKA ODJEKNULA U REGIJI: “Početak kraja Dodikove karijere, prijeti mu do pet godina zatvora”

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Bude li presuda osuđujuća ona bi označila kraj Dodikove političke karijere, ističu vodeći mediji u regiji

Svi vodeći mediji u regiji na naslovnim stranama objavili su vijest da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, naglašavajući da je za to krivčno djelo zapriječena zatvorska kazna u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

“Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, stoji u kratkoj izjavi državnog tužilaštva.

HRT / Screenshot

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom jula blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

Schmidt je istovremeno nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je krivičnim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštivanje njegovih odluka.

Jutarnji list / Screenshot

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. jula potpisao je ukaz o stupanju na snagu zakona koji ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio u službenom listu RS.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s krivičnim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu. Bude li presuda osuđujuća ona bi označila kraj Dodikove političke karijere.

Blic / Screenshot