Home Novosti BiH Orić: Da je svijet tada nama dao oružje kao danas Ukrajini…

Orić: Da je svijet tada nama dao oružje kao danas Ukrajini…

Nije pristalica odlaska dobrovoljaca na bilo koje ratište u svijetu, pa ni na ukrajinsko, jer pravi ratnici su samo oni koji su rođeni u zemlji koja se brani jer oni „srcem brane domovinu“ a ne za pare koje im neko daje.

“Naravno da pratim šta se događa u Ukrajini i divim se njihovom otporu. Sve liči na nas od prije trideset godina, na naš bosanski otpor. Gledam hrabrost njihovog predsjednika i sve me vraća na početak agresije kad smo mi bili u okruženju, kad nismo imali ni hrane, ni lijekova, kad su naši ljekari ranjenike operisali bez anestezije. Hvala Bogu oni danas imaju, koliko toliko pomoći sa strane, a mi je tada nismo imali.

Prijatelji su mi proslijedili poruku objavljenu na Twitteru, očigledno od nekog ko podržava otpor i borbu Ukrajinaca, u kojoj se pominje vrijeme kad sam ja sa 28 godina komandovao odbranom Srebrenice.

https://twitter.com/herzogg96/status/1499420105905745927?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499420105905745927%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftuzlanski.ba%2Finfoteka%2Foric-da-je-svijet-tada-nama-dao-oruzje-kao-danas-ukrajini%2F

‘Naser Orić, čuveni BiH vojni komandant rođen je na ovaj dan 1967. godine. Komandovao je 28. armijskom divizijom BiH u Srebrenici. Naser i njegovi ljudi branili su okruženi grad tokom 3 godine prije nego što su bili izdati od strane UN –a.

Ono što je uslijedilo bio je jedini genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata’, stoji u poruci objavljenoj jučer na Twitteru koja je Orića, kako je izjavio za Politicki.ba, upravo na njegov rođendan, vratila u vremena koja su obilježila njegov život. Kaže da Ukrajinci, za razliku od onog što su proživljavali Bošnjaci devedesetih godina, od strane ubica kojim je komandovao tadašnji „srbijanski Putin“ Slobodan Milošević i njegovi zločinci na terenu, možda imaju malo više sreće, ako ništa „ne ubijaju ih redom“ kao što se događalo u BiH. „Da je svijet u to vrijeme dao podršku nama u Bosni, samo da nam je dao oružje, na način kako sada pomaže Ukrajini, pitanje je kako bi taj svijet danas izgledao. Siguran sam, mi, danas, ovdje u BiH, ne bi strahovali od kojekakvih budala i prikrivenih zločinaca.

Ne mogu da shvatim ove koji se predstavljaju kao vođe srpskog naroda u Rs-u, koji znaju šta su sve njihovi prethodnici radili tokom agresije na BiH, a koji su, za zločine koje su činili, dobili stotine godina zatvora, da ti isti, još uvijek, nisu ustanju razdvojiti zlo i dobro.

Umjesto da klepnu ušima i svijetu pošalju poruku da su na pravoj strani historije, oni se došaptavaju sa Putinovom politikom i političarima. Onaj ko misli da je to način da ovdje u Bosni, ogradi nekakav svoj Dombas, taj je zaista „puk’o ko bundeva“, kaže Orić za Politicki.ba Orić navodi da nije pristalica odlaska dobrovoljaca na bilo koje ratište u svijetu, pa ni na ukrajinsko, jer pravi ratnici su samo oni koji su rođeni u zemlji koja se brani jer oni „srcem brane domovinu“ a ne za pare koje im neko daje.

(Razgovarala: A. Hadžić)