Home Novosti BiH Oslobađajuća presuda za komandanta Dragana Vikića: Nema dokaza da su Vikić i...

Oslobađajuća presuda za komandanta Dragana Vikića: Nema dokaza da su Vikić i drugi odgovorni..

U augustu 2022. Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima za zločin u Sarajevu. Apelacionom odjeljenju Državnog suda potvrdilo je oslobađajuću presudu za komandanta Dragana Vikića, potvrdila je za “Slobodnu Bosnu” Adna Dobojlić, advokatica legendarnog komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je u aprilu 2022. oslobodio nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića, kao i suoptužene Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Tužilaštvo BiH je 27. decembra 2016. godine podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su bile upoznate ili svjedočile zarobljavanju, ubistvu i skrivanju tijela osmorice pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Sarajevu.

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica su, prema Tužilaštvu BiH, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

“Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe”, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva BiH je tada saopćeno da se optuženi terete da su “u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela”.

Odbrana optuženih je, iznoseći završne riječi tokom februara i marta ove godine, ustvrdila da nema dokaza da su Vikić i drugi odgovorni za ovaj zločin.

“Ne postoji odgovornost nadređenog bez jasno opisanog osnovnog djela. Tužilac nije dokazao nijedan od elemenata da bi mu se sudilo kao nadređenoj osobi.. Tužilaštvo je moralo dokazati efektivnu kontrolu nadređenog. Gdje nema efektivne kontrole, nema ni odgovornosti”, rekla je u završnim riječima Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine je uvažilo stavove odbrane pa je tako izreklo oslobađajuću presudu svim optuženim u ovom predmetu. U augustu 2022. Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima za zločin u Sarajevu.

(S.Bosna/S. H.)