Home Novosti BiH Osmogodišnji Faris iz Kaknja nakon Marša mira: Najteže je bilo hodati po...

Osmogodišnji Faris iz Kaknja nakon Marša mira: Najteže je bilo hodati po asfaltu

Jedan od najmlađih učesnika ovogodišnjeg Marša mira Nezuk – Potočari bio je 8-godišnji Kakanjac Faris Kubat koji je sa svojim bratom i ocem prošao tri etape dužine više od 100 kilometara.

Faris je stigao u svoj Kakanj gdje odmara od veoma teškog puta na kojem je, kako kaže, imao priliku vidjeti masovne grobnice i srušene džamije.

“Krenuli smo iz Nezuka, a nije bilo mnogo naporno. Bilo je lijepo. Hodali smo kroz šume, po asfaltu i selima. Najteže je bilo hodati po asfaltu, puno teže nego po šumama”, kaže 8-godišnji Faris te dodaje:

“Bilo je dosta vruće. Vidio sam grobnice, džamije, srušenu munaru, ali bilo je i dosta djece druge s kojima sam se družio kad bismo odmarali.”

Na pitanje šta je za njega Marš mira, kazao je da je to mjesto gdje je bio rat.

“Noge su me zaboljele tek zadnji dan. Kada smo došli u Potočare proučili smo Fatihu i ići ću i naredne godine”, dodao je Faris.

Njegov brat Eldar ove godine je po drugi put učestvovao u Maršu mira. Kaže da je ove godine bilo dosta vruće, ali da nije ni idealno kada je kišovito.

“Najbolje je kada je oboje, da rashladi nekada. Zadnji dan je bio najteži, ima dionica trase sa 11 potoka, to je treća dionica i tu je mnogo teško. Prošli smo oko 100 kilometara. Nisu me noge zaboljele, a snage sam svakako imao”, kaže Eldar.

Dino Kubat, otac dvojice dječaka iz Kaknja, za Klix.ba je kazao da su izdržali bez žuljeva i većeg napora.

“Bilo je trenutaka kada bi Faris sjeo, odmorio, ali nikada nije rekao da želi odustati. Najteža dionica je bila po asfaltu, zbog vrućih nogu i vrućine. Smatram da djecu treba voditi na ova putovanja. Bilo je djece, doduše ove godine nismo vidjeli nikog njegovog uzrasta, ali svima moramo objasniti šta je bilo. Način na koji djeca posmatraju mezarje, imena na pločama, a onda i postavljaju pitanja je pokazatelj da ih interesuje i da im moramo govoriti o istini”, zaključio je Dino u razgovoru za Klix.ba.

Izvor: klix.ba