Home Novosti BiH OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA; KOVAČEVIĆ GLEDAO U PAPIRIĆE ISPRED SEBE, A ONDA...

OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA; KOVAČEVIĆ GLEDAO U PAPIRIĆE ISPRED SEBE, A ONDA – ŠOK: Pogledajte zašto je Dodikov savjetnik ostao bez teksta…

Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, prijedlog SDS-a da više ne bude stranih sudija. Želje ili stvarnost? Je li ova institucija, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom, na političkoj vjetrometini? Ko kome pomaže i šta je krajnji cilj? Gosti emisije Odgovorite ljudima bili su savjetnik Milorada Dodika Radovan Kovačević (SNSD), Želimir Nešković (SDS), Albin Muslić (SDP) i Šerif Špago (SDA).

Kroz cijelu emisiju je Kovačević zagovarao izmjenu zakona o VSTV-u eksplicitno se protiveći izmjenama Ustava BiH, uz svesrdnu podršku kolege iz SDS-a, tražeći odlazak albanskog sudije iz Suda BiH.

– Dejtonski sporazum, koji mi poštujemo u potpunosti, jasno je odredio koja su to prava Republike Srpske. Mi se uvijek zalažemo za dijalog i kompromis, rekao je Kovačević.

– Krvavi građanski rat u BiH počeo je tako što su dva konstitutivna naroda preglasala treći konstitutivni narod. Imali smo strašan građanski rat gdje je poginulo oko 100.000 ljudi. To su činjenice. Mi sada imamo situaciju u kojoj jedan konstitutivni narod, bošnjački, uz pomoć troje stranih sudija ima mogućnost da preglasa dva konstitutivna naroda u BiH, rekao je Kovačević.

– Niko ne treba da misli da ćemo mi da se umorimo u zaštiti svojih prava, jer mora neka granica da postoji, rekao je Kovačević.

On je ponovio da imovina pripada Republici Srpskoj.

– Republika Srpska neće dozvoliti bilo kome da mijenja ono što piše u Ustavu BiH. U Ustavu BiH piše da imovina pripada Republici Srpskoj i to će tako ostati – poručio je Kovačević.

Kovačević je često čitao s papirića, naglašavajući kako su to stavovi vladaćuje većine u bh entitetu Republika Srpska.

No, u trenutku kada mu je replicirao Špago, Kovačević je ostao bez teksta.

„Slobodna Bosna“ donosi kratki video.