Home Novosti BiH OŠTRA REAKCIJA NEBOJŠE VUKANOVIĆA U SKUPŠTINI RS-a: “Vrijeđate narod tako što kažete...

OŠTRA REAKCIJA NEBOJŠE VUKANOVIĆA U SKUPŠTINI RS-a: “Vrijeđate narod tako što kažete da hodže arlauču, a onda odete u Antaliju, potpišete i Erdogan vam je brat…”

Govoreći o nepoštivanju Skupštine entiteta, nadovezao se i na ponašanje Milorada Dodika i SNSD-a, njihovim sramotnim aktima i kontradiktornostima u politici.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović je kolegama iz Skupštine Republike Srpske na početku današnje sjednice ponovo očitao lekciju o ponašanju i moralu, a ošte poruke bile su usmjeren uglavnom na vladajuću koaliciju.

Zatražio je da se u dnevni red sjednice uvrsti razrješenje predsjedavajućeg Skupštine Nebojše Čubrilovića, a prilikom obrazloženja svog zahtjeva kazao je da je Narodna skupština RS-a obezvrijeđena ponašanjem poslanika i nepoštovanjem odluka ove institucije.

“Koliko puta smo mi ovdje podizali tenzije u cijelom regionu i onda se te odluke stave u ladicu. Od čuvenog referenduma do odluke da će delegati u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bojkotovati odlučivanje. Ta odluka je i danas na snazi i ne poštuje se. Dajte da je stavimo van snage”, rekao je on.

Zatim je Čubriloviću poručio da obrati pažnju na kolege predsjedavajuće skupština u regionu i na način na koji oni vode sjednice.

“Pogledajte crnogorski i hrvatski parlament kako tamo predstavnici skupštine vode omogućenu raspravu između poslanika, i unutar vlasti i opozicije. Vi ste promijenili Poslovnik da biste ućutkali opoziciju. Meni ste zabranili da uđem u Skupštinu zbog boje antilop cipela i ja sam to poštovao, ali ako od nas tražite boju cipela, onda mi od vas tražimo da poštujete ovaj dom”, naveo je.

Govoreći o nepoštivanju Skupštine entiteta, nadovezao se i na ponašanje Milorada Dodika i SNSD-a, njihovim sramotnim aktima i kontradiktornostima u politici, piše Klix.ba.

“Moramo poštovati odluke koje donosimo, a ne da kažemo samo ‘mi glasamo i mi smo protiv SDA’. Jeste vi protiv osmanizma, protiv širenja Turske na Balkanu? Vrijeđate narod tako što vaš predstavnik kaže da hodže arlauču i da mu smeta veliki broj džamija u Sarajevu, a onda odete u Antaliju i dobijete tursku markicu i potpišete da nemate ništa protiv bh. puta u NATO. Sad se ne bojite Bošnjaka, sad vam je Erdogan brat”, rekao je Vukanović.

Još je poručio da se vladajuća koalicija poigrava sa svim javnim institucijama, da se ponašaju kao da je to “njihova prćija” i da sve pretvaraju u “svoje porodično stablo”, a da isto žele učiniti i s Narodnom skupštinom Republike Srpske.

(SB)