Home Novosti BiH OŠTRA REAKCIJA NERMINA NIKŠIĆA: “Pozivam zastupnike crnogorskog parlamenta da posjete BiH, NE...

OŠTRA REAKCIJA NERMINA NIKŠIĆA: “Pozivam zastupnike crnogorskog parlamenta da posjete BiH, NE MOŽE NJIMA MILORAD DODIK ZABRANITI DOLAZAK”

Dodao je da to nije lako nakon izjava kojima se veličaju ratni zločinci i napada na crnogorske parlamentarce.

Predsjednik Socijademokratske partije Nermin Nikšić pozvao je zastupnike Skupštine Crne Gore koji su izglasali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, da budu njegovi gosti u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine.

“Mi smo odavno postali zemlja apsurda pa oni koji sve urade, pa i ukradu, da pobijede na izborima, čine sve da pokažu kako im, osim velikih privilegija, ništa drugo nije bitno. Ja se suzdržavam i nastojim da ono što im želim kazati, kažem bez uvreda i pogrdnih riječi”, istaknuo je Nikšić.

Dodao je da to nije lako nakon izjava kojima se veličaju ratni zločinci i napada na crnogorske parlamentarce.

“Kao što je poznato, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država koja upravlja svojim granicama, a ne Milorad Dodik ili bilo ko drugi.Ovim putem koristim priliku da pozovem sve zastupnike crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da posjete Bosnu i Hercegovinu i da budu naši gosti u Sarajevu, Banjoj Luci ili bilo kojem drugom dijelu naše domovine. Svojim glasanjem su dokazali da su hrabri ljudi koji su zločin spremni nazvati pravim imenom i distancirati se od njega, za razliku od brojnih domaćih političara koji kukavički bježe od istine kako bi zadržali podjele i antagonizme na kojim njihove politike opstaju”, izjavio je Nikšić.

On je pozvao Dodika da “konačno shvati” da ne može pobjeći od činjenice da je činovnik Bosne i Hercegovine, od koje prima platu i uživa druge beneficije.

“Nekada mi izgleda kao da mu je žao što je propustio priliku da stane uz rame onih koji su pravosanažnim presudama Međunarodnog suda pravde osuđeni kada su radili zločine. Zato se sada na sve načine želi svrstati uz njih i falsificirati činjenice”, istaknuo je Nikšić.

Dodao je da je, zbog Dodikovog negiranja pravosnažnih presuda, važno da se u BiH donese zakon kojim će se zabraniti negiranje genocida i time onemogućiti političarima da takvim “ispadima” skreću pažnju sa stvarnih životnih problema.

“Mislim da su ipak konačno pročitani i da im ovaj put neće proći. Zato još jednom pozivam crnogorske parlamentarce da budu naši i moji gosti, a poruka negatorima genocida i promotorima fašizma je da im rušenje države i odnosa s dobronamjernim susjedima ne može proći – No pasaran!”, zaključuje Nikšić.

(SB)