Home Novosti BiH OŠTRA REAKCIJA SDA: “RS neće dobiti niti jednu KM više od onoga...

OŠTRA REAKCIJA SDA: “RS neće dobiti niti jednu KM više od onoga što im pripada, DODIK MOŽE ZABORAVITI na već isplaniranih 30 MILIONA KM od MMF-a”

Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da što prije i bez odlaganja pristupe utvrđivanju kriterija i donošenju odluke na osnovu koje bi se sredstva MMF-a raspodijelila po entitetima i Distriktu Brčko, navode iz SDA

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su saopćili da će u institucijama vlasti tražiti relevantnu raspodjelu novca koji je prije nekoliko dana stigao od MMF-a.

Kako kažu iz SDA, raspodjela će se vršiti na osnovu relevantnih parametara, kao što je naprimjer plaćanje članarine MMF-u, u kojoj Federaciji BiH učestvuje sa 2/3 novca, dok RS plaća 1/3 novca.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ranije rekao da će RS dobiti 38% novca koji je ranije bio dogovoren za kredit od MMF-a, međutim novac koji je stigao od MMF-a nije kredit, te će iz tog razloga i njegova raspodjela biti drugačije provedena.

Iz SDA ističu da Republika Srpska neće dobiti 30 miliona koje je planirao Milorad Dodik.

– Niti jedan entitet neće dobiti niti jednu KM više u odnosu na iznos koji mu pripada. Uvažavajući činjenicu da se ne radi o klasičnom finansijskom aranžmanu sa pratećim pismom namjere, predstavnici SDA u Vladi Federacije su spremni iz dijela koji pripada Federaciji dio ustupiti Distriktu Brčko, navode iz SDA.

Oni su pozvali nadležne institucije da što prije utvrde kriterij raspodjele novca.

– Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da što prije i bez odlaganja pristupe utvrđivanju kriterija i donošenju odluke na osnovu koje bi se sredstva MMF-a raspodijelila po entitetima i Distriktu Brčko, a zatim i operativno iskoristila za saniranje posljedica pandemije koronavirusa, ističu iz SDA.

S obzirom da je riječ o pomoći MMF-a, a ne kreditnom aranžmanu, raspodjela prema entitetima trebala bi se izvršiti na osnovu Memoranduma o razumijevanju iz 2016. godine, prema kojem bi 2/3 novca dobila Federacija BiH, a 1/3 Republika Srpska.

(SB)