Home Novosti BiH OŠTRE REAKCIJE NAKON ODAVANJA POČASTI RATNOM ZLOČINCU: Velikosrpska ideologija i dalje je...

OŠTRE REAKCIJE NAKON ODAVANJA POČASTI RATNOM ZLOČINCU: Velikosrpska ideologija i dalje je smjer srbijanske politike

Oštre reakcije!

Nakon postavljanja spomen-ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu, koji je predvodio napad JNA na Vukovar, iz Hrvatske stižu oštre reakcije

Nakon što je u vojnom kompleksu Vojske Srbije u Novom Sadu otkrivena spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad JNA na Vukovar, uslijedile su oštre reakcije iz Hrvatske, među njima i iz vukovarske gradske uprave, javlja Hina.

Osim Bratiću, koji je poginuo 2. novembra 1991. u napadu na Vukovar, spomen-ploča je podignuta i poginulim vojnicima tog korpusa.

U priopćenju Grada Vukovara, koje je potpisao gradonačelnik Ivan Penava, ocjenjuje se kako je to vrlo jasan pokazatelj da je velikosrpska ideologija i dalje smjer politike Republike Srbije.

“Također je i ogledan primjer razloga zašto ćirilici nema mjesta u Vukovaru te očita poruka svim naivnim koji su nas sve ovo vrijeme uvjeravali da pismo nije ništa krivo”, ocjenjuje Penava u priopćenju.

Osim osude postupka Vojske i Vlade Republike Srbije, u priopćenju se izražava i kako se s izrazitim nestrpljenjem očekuju reakcije predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorada Pupovca, Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke da “barem na ćirilici hrvatskoj javnosti predoče jasnu i nedvosmislenu osudu i ograđivanje od takvih postupaka jer će sve drugo govoriti u prilog tome da se mi sve vrijeme jako dobro razumijemo”.

Prilikom otkrivanja spomen-ploče Bratiću i poginulim vojnicima predsjednik vojvođanske Vlade Igor Mirović ocijenio je da se “odaje počast uz sećanje na one koji su dali svoj život izvršavajući časno zadatke koje je postavila komanda države koju su branili u teškim trenucima”.

“Ponosan sam na činjenicu što smo smogli snage posle gotovo 30 godina od tragičnih događaja otkriti spomen-ploču”, rekao je Mirović.

“Naša je dužnost da se sećamo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su časno obavljali svoje zadatke i svojim životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sećanje na te heroje. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbine”, istaknuo je Mirović.

Prema neslužbenim podacima, u borbama za Vukovar poginulo je dvjestotinjak pripadnika Novosadskog korpusa, njih 360 je ranjeno, dok ih se pet vodi kao nestalo.

Reagirajući na otkrivanje spomen-ploče, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je to kao ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina.

Kako se navodi u njihovom priopćenju, Bratić je komandovao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine.

“Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. veka. (…) Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao”, stoji u priopćenju.

Koalicija nevladinih organizacija Vojvodine podsjetila je i na jedan od grafita koji je devedesetih godina bio na jednoj fasadi u centru Novog Sada: “Novosadski korpuse – stidi se!”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Genevi, komentirajući otkrivanje spomen-ploče generalu Bratiću, rekao je da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, dužnosniku Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista u Drugom svjetskom ratu.

“Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka”, rekao je Vučić.

Oglasio se i službeni Zagreb, uputivši službenu notu vlastima Srbije. Pozvao je Beograd da prestane veličati zločine.

U diplomatskoj noti Ambasadi Srbije u Zagrebu Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je taj čin i pozvalo vlasti u Beogradu da prestanu relativizirati i veličati zločine.

(Oslobođenje)