Home Novosti BiH OŠTRO, IZ WASHINGTONA: „Svima koji su unutar Hrvatske omogućili Igoru Dodiku, kojeg...

OŠTRO, IZ WASHINGTONA: „Svima koji su unutar Hrvatske omogućili Igoru Dodiku, kojeg je Amerika sankcionirala, da dobije državljanstvo…“

Poruka je – ako ste sin neprijatelja Hrvatske, koji je prijatelj predsjednika Hrvatske, onda možete biti Hrvat.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona komentirao je navodno davanje hrvatskog državljanstva Igoru Dodiku, sinu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je, baš poput oca, pod američkim sankcijama.

-Moram proučiti zakon Republike Hrvatske o državljanstvu. Ako postoji varijanta spajanja obitelji onda mogu, nakon sina Igora, svi članovi obitelji Dodik postati državljani zemlje iz EU i NATO saveza. Ja bih na tome insistirao jer će BiH tako riješiti svoj veliki problem.

Sada sam uvjeren da će Milorad Dodik dobiti kvalitetan prijevod mojih pisanija na hrvatskom jeziku o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Sve mu može prevesti na srpski njegov sin koji je dobio hrvatsko državljanstvo za čije je dobivanje uvjet odličnog poznavanje hrvatskog jezika.

Svima koji su unutar Hrvatske omogućili Igoru Dodiku, kojeg je Amerika sankcionirala, da dobije državljanstvo, želim da također dođu pod američke sankcije. Poruka je – ako ste sin neprijatelja Hrvatske, koji je prijatelj predsjednika Hrvatske, onda možete biti Hrvat.

Zabavili smo se s navodnim Hrvatom Igorom Dodikom, ali u stvari ja i ne znam je li sve to istina. Gorica Dodik mi je rekla da lažem, a ja ne mogu njoj odgovoriti jer je pod američkim sankcijama. Ja njoj ne zamjeram što je bila prosta nego što nije duhovita. Valjda je na tatu, poručio je Puljić nakon što ga je Gorica Dodik brutalno izvrijeđala.

Nakon svega, Puljić je otkrio i šta se dogodilo s prvim pokušajem usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

-Znate li da je prije dvije godine pokrenut postupak za stavljanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Opću skupštini UN-a. Kada se naišlo na prvu prepreku – odustalo se. Najviše zbog dolazećih izbora u oktobru 2022. godine i straha od neuspjeha pred izbore.

Nakon izbora, smjena ili odlazaka glavnih aktera Šefik Džaferović – u Predsjedništvu, Bisera Turković u MVP i Sven Alkalaj – kao odlazeći ambasador nisu ni riječi rekli svojim nasljednicima o ovom pokušaju i njihovom odustajanju, poručio je Puljić.