Home Novosti BiH Osuđenik za ratne zločine: “Svi sa spiska Munire Subašić su u opasnosti”

Osuđenik za ratne zločine: “Svi sa spiska Munire Subašić su u opasnosti”

Đuro Kušljić iz Kotor Varoša, koga je njemačko pravosuđe osudilo za genocid, upozorio je da se svi sa spiska, koji je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala njemačkom tužiocu, nalaze “u ozbiljoj opasnosti i da vrlo lako, ni krivi ni dužni, mogu da završe iza rešetaka”.

 

 

Kušljić, koji je u njemačkom zatvoru bio od 1998. do 2006. godine, istakao je da “nijedan Srbin sa spiska od njih 22.000, ne treba da se uzda u svoju nevinost, niti u to da će u Njemačkoj dobiti pravičan i nepristasan proces”.

“Pred njihovim pravosuđem se nemoguće braniti činjenicama, jer činjenice ne znače ništa”, rekao je Kušljić za Glas Srpske i dodao da je “osuđen u Njemačkoj iako je 80 Bošnjaka i Hrvata svjedočilo u njegovu korist”.

Kušljić je dodao da njemačko pravosuđe ima formulu po kojoj je svaki pojedinac koji je učestvovao u ratu znao za zločinačke planove srpskog vojnog i političkog rukovodstva.

“To što takvi planovi srpskog rukovodstva nisu nigdje nikada objavljeni njima ne znači ništa, jer su iz konteksta nekih izjava izvlačili i stvarali navodne namjere Srba da unište muslimane kao etničku grupu, dakle da počine genocid”, rekao je Kušljić.

On smatra da je Subašićeva baš sada predala sporni spisak njemačkom tužiocu “jer se u javnosti izgubila kvalifikacija genocida i treba je vratiti u upotrebu”.

“Na njemačkoj teritoriji se svi procesi za ratne zločine vode pod pravnom definicijom genocida, iako je to suprotno svim normama međunarodnog prava”, rekao je Kušljić.

Kušljić je uhapšen u Minhenu 1. septembra 1998. godine i poslije tri godine suđenja osuđen na doživotni zatvor. Pušten je na slobodu poslije skoro osam godina provedenih po njemačkim zatvorima, ali mu je doživotno zabranjen ulazak u Njemačku.

 

VEZANO: Njemačkoj će biti predat spisak više od 22.000 osoba povezanih sa genocidom u Srebrenici!

 

 

(Fokus.ba)