Home Novosti BiH OTVORENO UPOZORENJE IZ SDA: “Izjava Konakovića je skandalozan nasrtaj na slobodu medija!”

OTVORENO UPOZORENJE IZ SDA: “Izjava Konakovića je skandalozan nasrtaj na slobodu medija!”

“Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po ‘Konakovićem modelu’, zavladala javnim servisima”, saopćeno je iz SDA.

Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi “koji rade onako kako politike Trojke od njih traže”, skandalozan je nasrtaj na slobodu medija, saopćili su iz Stranke demokratske akcije.

Iz SDA poručuju da javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti, “kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka”.

“Interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike.

Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritikuju njihov rad.

Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast – suspenzijom Ustava, očigledno željela i da vlada – suspenzijom slobode medije.

Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po ‘Konakovićem modelu’, zavladala javnim servisima”, saopćeno je iz SDA.