Home Novosti BiH OVA IZETBEGOVIĆEVA IZJAVA ODJEKNULA U SUSJEDSTVU: “O izbornoj reformi pregovarat će se...

OVA IZETBEGOVIĆEVA IZJAVA ODJEKNULA U SUSJEDSTVU: “O izbornoj reformi pregovarat će se tek…”

Dodao je kako će predmet razgovora s dužnosnicima EU-a biti isključivo provedba reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu, prenose hrvatski mediji.

Nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć, a razgovore o tom problemu treba nastaviti tek nakon izbora u oktobru, rekao je u nedjelju predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

– Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmjena izbornog zakona jer je CIK BiH prije deset dana raspisao opće izbore. A i predaleko smo od dogovora, kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Ocijenio je kako su pregovori o izbornoj reformi koji su mjesecima vođeni bez rezultata propali jer je vodstvo HDZ BiH imalo “preambiciozne planove” kada je riječ o izmjenama koje treba usvojiti, piše Hina.

Imalo je, smatra Izetbegović, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, suradnji sa Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentirajući najavu da će tokom maja u Sarajevo doputovati neki od visokih dužnosnika EU-a te da bi tada moglo biti ponovo otvoreno pitanje izborne reforme, Izetbegović je kazao kako od toga nema ništa te kako je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora prije oktobarskih izbora.

– Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savjetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti, pojasnio je čelnik SDA.

Dodao je kako će predmet razgovora s dužnosnicima EU-a biti isključivo provedba reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu, prenose hrvatski mediji.

O izbornoj reformi, kako je kazao, pregovarat će se “čim se formira nova postizborna koalicija”.

Previous articleSIGURNOSNI STRUČNJAK RAZOTKRIVA DODIKA: ON JE JOŠ POD UTICAJEM ONOG PRVOBITNOG PLANA SPECIJALNIH OPERACIJA
Next articleGRMOJA ZGROŽEN GOSTOVANJEM KOMŠIĆA NA HRT-u: “Njegova bahatost vidljiva je od načina na koji se obukao za emisiju…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.