Znamo da se kod nas torte jedu redovno bez obzira da li je u pitanju neko slavlje.
Ova poslastica će vas oboriti sa nogu.
Recept je star 200. godina.
Hilandar torta važi za jednu od najljepših čokoladnih poslastica, i po mišljenju iskusnih domaćica idealna je za posebne prilike, jer osvoji svakog fenomenalnim ukusom i kremastom teksturom na prvi zalogaj!
Šta vam je sve potrebno?
Za patišpanj:
10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mljevenih oraha
2 kašike kakaoa
Za fil:
5 jaja
300 g čokolade za kuhanje
125 g putera
5 kašika šećera
Za dekoraciju:
50 g mljevenih oraha
malo rendane crne i bijele čokolade
Kako se priprema?
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mljevene orahe i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Tijesto sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C nekih 40 minuta.
Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lijepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.
Patišpanj isijecite na 2 jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim cijelu tortu premažite filom. Ivice obložite mljevenim orasima. Orahe i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom bijelom i crnom čokoladom.