Home Novosti OVA TORTA VAŽI ZA KRALJICU ČOKOLADNIH POSLASTICA: RECEPT JE STAR 200 GODINA,...

OVA TORTA VAŽI ZA KRALJICU ČOKOLADNIH POSLASTICA: RECEPT JE STAR 200 GODINA, DOMAĆICE GA NE ZNAJU

Znamo da se kod nas torte jedu redovno bez obzira da li je u pitanju neko slavlje.

Ova poslastica će vas oboriti sa nogu.

Recept je star 200. godina.

Hilandar torta važi za jednu od najljepših čokoladnih poslastica, i po mišljenju iskusnih domaćica idealna je za posebne prilike, jer osvoji svakog fenomenalnim ukusom i kremastom teksturom na prvi zalogaj!

Šta vam je sve potrebno?

Za patišpanj:

10 jaja

10 kašika šećera

10 kašika mljevenih oraha

2 kašike kakaoa

Za fil:

5 jaja

300 g čokolade za kuhanje

125 g putera

5 kašika šećera

Za dekoraciju:

50 g mljevenih oraha

malo rendane crne i bijele čokolade

Kako se priprema?

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mljevene orahe i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Tijesto sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C nekih 40 minuta.

Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lijepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.

Patišpanj isijecite na 2 jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim cijelu tortu premažite filom. Ivice obložite mljevenim orasima. Orahe i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom bijelom i crnom čokoladom.