Home Novosti BiH Ovo je najozbiljniji udarac na državu Bosnu i Hercegovinu?

Ovo je najozbiljniji udarac na državu Bosnu i Hercegovinu?

Nema odgovora iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na ultimatum koji su im postavili zvaničnici Republike Srpske. Milorad Dodik je najavio entitetski zakon o nepoštivanju odluka, ukoliko Sud ne vrati staro Pravilo da ne mogu zasjedati bez bar jednog sudije iz Republike Srpske. Mnogi zahtijevaju od visokog predstavnika da konačno zaustavi Milorada Dodika. No, s adrese Emerika Bluma 1, bez konkretnog rješenja.

Pritisaka na rad Ustavnog suda BiH uvijek je bilo. Ipak posljednja dešavanju su ozbiljan udar, dovodi u pitanje ne samo funkcionisanje Ustavnog suda, nego cijelog pravosudnog sistema, rekao je nekadašnji sudija Mato Tadić u razgovoru za FTV.

Ko ima kapacitet da zaustavi Dodika?

“Da se vidi kako i na koji način se ruše temelji Bosne i Hercegovine. Prema tome ovaj potez Milorada Dodika ne treba nimalo shvatiti neozbiljno, ovo je krajnje ozbiljno. Naše Tužilaštvo, ali i visoki predstavnik su za sada ti koji treba da reaguju, da preduzmu odgovarajuće mjere“, smatra Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

Ovo bi mogao biti, mišljenja su mnogi, do sada najozbiljniji udarac iz entiteta Republika Srpska državi Bosni i Hercegovini. Pozivi sudiji Zlatku Kneževiću da napusti funkciju, odbijanje imenovanja novih sudija, najave donošenja zakona kojim bi se obezvrijedile odluke Ustavnog suda u entitetu Republika Srpska. Bez Ustavnog suda nema ni vladavine prava.

“Gospodin Schmidt treba da reaguje kao što reaguje ovdje u Federaciji. On je izgleda visoki predstavnik za Federaciju, a ne za Republiku Srpsku. Ove mjere koje donosi Milorad Dodik u Republici Srpskoj su antidejtonske, smatramo da su vrlo opasne po institucije BiH”, kaže Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u FBiH.

Prije nekoliko dana, Ustavni sud donio je odluku da iz Pravilnika briše član 39. U praksi to znači da nema odgađanja plenarnih sjednica, te da se one mogu održavati bez prisustva sudija iz Republike Srpske. Podsjetimo da je sudija Miodrag Simović prethodno otišao u penziju, a Zlatko Knežević bi trebao krajem godine i to u prijevremenu.

“Po prvi put se dešava jedan strašan pritisak na sudiju Ustavnog suda, generalno na pravosuđe. Ovdje konkretno na određenu osobu, sudiju gdje ako analiziramo da li je ugrožen njegov u potpunosti i subjektivitet, da li je ugrožena njegova sigurnost jednim pozivom javnim, kada jedno zakonodavno tijelo u jednom entitetu pozove da se povuče, kakve vi sve posljedice možete očekivati, on lično za sebe, za svoju porodicu”, navodi Nezir Pivić, bivši zamjenik ministra pravde BiH.

Isfrustrirani odlukama Ustavnog suda u pitanjima državne imovine, zvaničnici u Republici Srpskoj koriste sve alate da instituciju obesmisle. Ili će strane sudije otići ili SNSD neće učestvovati u radu institucija. Jedan je od Dodikovih uslova. Šta će to značiti i za pozitivne procese kojima se nadležni hvale?

“Ta razgradanja institucija najviše će štete nanijeti Republici Srpskoj, bh. entitetu Republika Srpska, ukoliko ne shvate da je ovo prilika u kojoj se politika i SNSD-a i svih drugih može uklopiti ili priključiti ovom putu koji donosi dobro svim građanima BiH“, poručuje Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Rok koji su zvaničnici Republike Srpske dali Ustavnom sudu da, između ostalog, vrate član 39 pravilnika ističe u petak u podne. U suprotnom već u utorak zasijedat će Narodna skupština.