Home Novosti Ovo je Olena Zelenska, prva dama Ukrajine koja se sa suprugom našla...

Ovo je Olena Zelenska, prva dama Ukrajine koja se sa suprugom našla u vihoru rata

Olena Zelenska je prva dama Ukrajine i supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se našao u središtu rata, a iako na početku nije odobravala njegovu političku karijeru ostala je uz njega i tokom početka invazije te pruža podršku svojim sunarodnicima.

Kako se ukrajinsko-ruska kriza pogoršava, ljudi širom svijeta privučeni su vijestima iz ove države, a internetske pretrage za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog također su porasle, kao i za njegovu suprugu.

Zelenski je postao lider 2019. godine nakon što je pobijedio tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, osvojivši 73 posto glasova, a uz njega je i tada stajala njegova supruga Olena.

Zelenski je prije angažmana u politici bio komičar, a s 44-godišnjom Olenom je u braku od 2003. godine. Par ima dvoje djece – sina Kirila i kćerku Aleksandru.

Osim što je supruga i majka, Olena je i prva dama Ukrajine, a navodno svoju ulogu shvata veoma ozbiljno.

Ona je afirmirani scenarista i pisac, a bila je i autorica stripova svog supruga koji je prije izbora za predsjednika bio vrlo cijenjen glumac.

Odluka da se Volodimir bavi politikom nije je oduševila, iako je kasnije odlučila da je prihvati, otkrila je svojevremeno za Corriere della Sera.

“Bila sam potpuno protiv toga što sam mu rekla vrlo agresivno. Vidjela sam poteškoće. Nije mi to čak ni izgledalo kao projekat: to je bila potpuna promjena smjera u našim životima. Kada sam shvatila da je ozbiljan i da će učiniti sve da zaštiti našu porodicu, postala sam njegov pristalica”, kazala je tom prilikom.
Čini se da su se Olenina prva predviđanja za posao njenog supruga ostvarila s početkom rata koji je svakako donio poteškoće, a kako pišu strani mediji prva dama nije napustila Ukrajinu te nastavlja pružati podršku Volodimiru i u teškim trenucima.

Olena je Volodimiru bila podrška i ranije te su je svojevremeno okarakterisali kao njegovog ličnog konsultanta koji mu pomaže i savjetuje ga o svemu.

Zelenska se nakon početka invazije oglasila na Instagramu poručivši svojim sunarodnicima da su nevjerovatni te da je ponosna što živi s njima u istoj zemlji.

“Danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i sigurna. Moja djeca me gledaju. Ja ću biti pored njih. I pored mog muža. I s vama”, poručila je prva dama Ukrajine.

(Klix.ba)