Home Novosti BiH OVO JE ZAISTA NEVJEROVATNO: Aleksandar Vučić kupio sav ugalj u Bosni i...

OVO JE ZAISTA NEVJEROVATNO: Aleksandar Vučić kupio sav ugalj u Bosni i Hercegovini, građani će se smrzavati…

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili da trenutni brojevi pokazuju da je Srbija od BiH kupila daleko veću količinu uglja nego prije godinu dana.

Kupovina ogreva koja obično počinje čim se zima završi, odnosno u aprilu i maju, a najkasnije u junu, kada su cijene uglja najpovoljnije, ove godine otegla se do kraja jula zbog odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pomrsio račune građanima i koji sada panično traže načina da obezbijede toplu zimu u svojim domovima.

Kako saznaje portal CAPITAL, iz Rudnika mrkog uglja iz Banovića punih 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može da stane u red za utovar.

“Više od 20 dana nismo prodali ništa građanima i ne zna se kada će početi. Najmanje 150 kamiona čeka na utovar mjesec i dva mjeseca i ne možemo doći na red. Srbija ima veliku narudžbu, mi smo čuli da se radi o dva miliona tona, ali to ne znam da li je tačno, te da prave zalihe zbog krize sa energentima. Njihovi kamioni dolaze, dovoze japiju za rudnik (drvene oblice) i odvoze ugalj tamo. To traje već dva mjeseca. Građani zovu i traže, ali mi nemamo odgovore i ne znamo kada će doći na red. Čak ni radnici rudnika koji su ugalj uzeli umjesto regresa ne mogu da ga dobiju”, ispričao je jedan vozač.

On nam je objasnio da je cijena jedne tone uglja trenutno 128 maraka u rudniku, a da oni sa prevozom prodaju i do 200 maraka. Prošle godine cijena tone uglja za građane bila je sa dostavom do 135 KM.

Prebacuju se sa peleta i gasa na ugalj

Nažalost, izjavu direktora rudnika o tome kolika je narudžba Srbije i da li će građani ipak doći na red kako bi kupili ogrev za zimu, nismo uspjeli dobiti iako smo ga čekali dva dana.

Da je gužva i da građani čekaju zbog narudžbe iz Srbije potvrdio nam je i tehnički direktor Rudnika “Breza” iz ovog grada Alija Salkić. On je potvrdio i da je ugalj poskupio i to za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da ga naplaćuju sada i do 220 maraka po toni.

Osim toga, kaže on, veliki broj građana mijenja svoj način grijanja i sa peleta i gasa se prebacuje na ugalj, što prijeti preopterećenju elektro-energetske mreže u zimskom periodu. Salkić kaže da građani čekaju u redu za kupovinu uglja i da nije siguran do kada će to trajati.

“Potražnja za ugljem u BiH se povećala za najmanje četiri puta ove godine zbog panike oko nabavke energenata. U Srbiji izgleda postoji problem da se nabavi ugalj. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju mnogo više nego prije. Imamo dobru saradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su tačno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo”, kaže on.

Salkić objašnjava da je rudnik u vlasništvu termoelektrane i da joj isporučuje oko 400.000 tona godišnje, što je njihova primarna obaveza, dok sve preko toga, prodaju na slobodnom tržištu.

“Kupci iz Srbije ove godine su nam rekli da bi kupili i duplo više od nas nego što dajemo u TE. Ipak, mi nećemo ići na štetu naših građana, nadam se da će svi dobiti ugalj“, kaže on.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili da trenutni brojevi pokazuju da je Srbija od BiH kupila daleko veću količinu uglja nego prije godinu dana.

Prodaja porasla dva i po puta

Srbija je od 1. januara do 30. juna ove godine kupila od BiH 109.214 tona mrkog uglja po cijeni od 15,385,005 KM, dok je u istom periodu godinu prije kupila 46.482 tone za 5,893,542.43 KM.

Prodaja uglja Srbiji je porasla dva puta, ali to je tek vrh ledenog brijega, jer predsjednik Aleksandar Vučić kaže da im je potrebno čak četiri miliona tona.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH mrki ugalj u Srbiju izvoze rudnici iz Banovića (86.586 tona), Foča (19.247 tona), Ugljevik (12. 975 tona), Tuzla (17.005 tona), Breza (7.850 tona), Zvornik (4.350 tona), Doboj (5.188 tona), Živinice (2.661 tona), Visoko ( tona) i Brčko distrikt (102 tone).

Ugalj, kao i drvo, sada je jasno, postao je strateška sirovina u BiH oko koje se otimaju kupci van granica, ugrožavajući domaću proizvodnju, ali i građane direktno.

Previous articleNermin Nikšić odlučio više da ne šuti, “lupio je šakom od stol”: “Ako treba branit ćemo se i na ulici zajedno sa građanima na protestima, SDP-u je neprihvatljiv OHR-ov prijedlog Izbornog zakona!
Next articleDRAGAN ČOVIĆ JEDVA DOČEKAO REAKCIJE IZ SARAJEVA: “Osuđujemo poticanje na nasilje i prijetnje ratom čiji je cilj pretvaranje FBiH u bošnjačku državicu…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.