Home Novosti BiH Ovo mora da ga je zabolilo / Elizabeth Truss pisala Zoranu Tegeltiji:...

Ovo mora da ga je zabolilo / Elizabeth Truss pisala Zoranu Tegeltiji: Uvedite sankcije Rusiji, Bisera Turković je pokazala vodstvo u…

Genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva su dva zločina koji su me zaprepastili, poručila Truss u pismu Tegeltiji

Budućnost Bosne i Hercegovine u NATO-u, napisala je britanska ministrica vanjskih poslova poslova Elizabeth Truss u pismu koje je 13. juna uputila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

“Historija nam govori”, piše ministrica Truss, “da se agresiji moramo suprostaviti akcijom i snagom”.

“Moja podrška Bosni i Hercegovini, kao i moja podrška Ukrajini, počiva na mom uvjerenju u jednostavno načelo: ljudi imaju pravo da odlučuju o svojoj demokratskoj budućnosti i o svojoj odbrani. Budućnost Bosne i Hercegovine leži na euroatlantskom putu, kao članice NATO-a i sa zemljama poput Velike Britanije”, napisala je britanska šefica diplomatije.

Elizabet Trus je ovo pismo pislala kao odgovor na pismo koje joj je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio 20. aprila ove godine. Ona navodi da je, tokom svoje posjete Sarajevu, rekla kako se moraju udvostručiti napori na zaštiti mira u Bosni i Hercegovini.

“Tragična historija vaše zemlje je podsjetnik na ono što se dešava kada se ne suprotstavimo agresiji. Stvari postaju gore, ne bolje. Genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva bili su samo dva zločina koja su me zaprepastila. Rekli smo nikad više, ali evropska sigurnosna struktura je razbijena ruskom ničim izazvanom invazijom na Ukrajinu, što je napad na sam temelj pravila po kojima koegzistiramo: suverenitet, demokratija i Povelja UN”, napisala je Truss.

Ministrica, dalje, navodi da Velika Britanija blisko sarađuje sa saveznicima i partnerima, uključujući G7, NATO i UN, kako bi uvela paket ekonomskih sankcija bez presedana i kako bi oslabila Putinovu ratnu mašineriju, pružila vojnu podršku Ukrajini i međunarodno izolovala Rusiju.

“Pobjeda Ukrajine je strateški imperativ za sve nas i ako Putin pobijedi, to će ohrabriti agresore posvuda”, konstatira Elizabth Truss, pozdravljajući jasnu poruku koju su zemlje Zapadnog Balkana poslale tokom glasanja o rezolucijama u Generalnoj skupštini UN-a koje su se odnisile na Rusiju i naglašavajući i glasanje Bosne i Hercegovine prilikom glasanja o rezoluciji kojom je Rusija izbačena iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Obraćajući se Zoranu Tegeltiji, britanska ministrica vanjskih poslova posebno je pohvalila rad ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

“Ministrica vanjskih poslova Turković pokazala je zavidan nivo vodstva u suprotstavljanju agresiji Rusije i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivam vas da joj se pridružite u ovom poslu. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje da Bosna i Hercegovina ispuni svoje međunarodne obaveze, uključujući pridržavanje Povelje UN-a, uvođenje sankcija Rusiji i nastavak suprotstavljanja eklatantnom kršenju međunarodnog prava od strana Rusije”, napisala je Truss.

Ruska invazija na Ukrajinu, piše dalje Truss, povećava rizik od nestabilnosti na zapadnom Balkanu. Rusija je, ističe ona, okreće leđa međunarodnoj strukturi u Bosni i Hercegovini. A to radi kroz agresivnu retoriku.

“Odlučna sam da spriječim da (Rusija) koristi vašu zemlju kao pozornicu za provokaciju ili skretanje pažnje. Zbog toga je Velika Britanija 11. aprila sankcionisala člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović. Njihovi pokušaji da potkopaju legitimitet i funkcionalnost države, uključujući potkopavanje teško stečenog mira u posljednjih 26 godina, su neprihvatljivi”, navela je britanska ministrica canjskih poslova.

Ona u pismu ističe svoju podršku visokom predstavniku Crhistianu Schmidtu, navodeći da mu je rekla da “ima punu podršku Velike Britanije” i prilikom korištenja bonskih ovlasti. Dalje ističe da će Velika Britanija pripremiti i novčanu pomoć Bosni i Hercegovini.

“Ujedinjeno Kraljevstvo također povećava sposobnost Bosne i Hercegovine da se bori protiv sigurnosnih prijetnji i zloćudnih utjecaja, a odnosi između naših odbrambenih snaga moraju se i dalje razvijati, uključujući obuku vaših talentiranih mladih kadeta na Kraljevskoj vojnoj akademiji svjetske klase Sandhurst“, navela je Truss, zaključujući da je budućnost BiH u NATO-u,, sa zemljama poput Velike Britanije, piše Istraga.ba.