Home Novosti OVO NIJE ZABILJEŽENO NI U VRIJEME JOSIPA BROZA: Aleksandar Vučić vrši pritiske...

OVO NIJE ZABILJEŽENO NI U VRIJEME JOSIPA BROZA: Aleksandar Vučić vrši pritiske da na čelo SPC-a dovede jednog od svoja četira kandidata

Srpska pravoslavna crkva (SPC) izložena je neviđenom pritisku režima još od vremena kada je Aleksandar Vučić poželio da se okiti Ordenom Svetog Save.

Od upokojenja patrijarha Irineja, nasljednik Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Vojislava Šešelja Aleksandar Vučić vrši nikad viđene pritiske da na čelo SPC-a dovede jednog od svoja četira kandidata: Irineja Bulovića, Porfirija, vladiku Jovana ili Jefrema.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) izložena je neviđenom pritisku režima još od vremena kada je Aleksandar Vučić poželio da se okiti Ordenom Svetog Save. Upokojeni patrijarh Irinej, uz svesrdnu podršku Irineja Bulovića, isposlovao je tu odluku uprkos protivljenju velikog broja vladika, ali i sveštenstva i monaštva.

Nakon smrti patrijarha Irineja, pritisci su kulminirali, jer je Vučić odlučio da za patrijarha izabere nekog arhijereja koji su pod njegovom apsolutnom kontrolom. S obzirom na proceduru izbora patrijarha, koja u posljednjem krugu podrazumijeva izbor žrijebom između jednog od tri kandidata, Vučić je upregao svu svoju silu, uključujući i medije i službe sigurnosti da među ta tri kandidata budu sva tri njegova od četiri za koje lobira: Irinej Bulović, Porfirije, vladika Jovan i vladika banjalučki Jefrem, koji, realno, nije kandidat, već je uveden u priču kako bi vladike iz Bosne imale koga da podrže i da glasaju.

Dva mjeseca lično Vučić ili preko svojih izaslanika u pojedinačnim tajnim sastancima vrši pritisak na vladike pojedinačno da glasaju u skladu s njegovom zamisli.

Ali, ne ide mu tako glatko kako je zamislio. Iz pojedinačnih razgovora s vladikama zaključio je da u crkvi postoji veliki otpor da bude stavljena pod apsolutnu kontrolu Srpske napredne stranke (SNS). Zato je smislio još jednu prevaru. Upravo Vučićeva je ideja koja je šokirala vladike, svešteništvo i monaštvo da se izbor patrijarha ne vrši u Patrijaršiji kako je uobičajeno, već u kripti Hrama Svetog Save, koja je u potpunosti pokrivena sigurnosnim kamerama, čime je tajnost glasanja onemogućena i preko kojih Vučić želi da ima uvid u to kako je glasao svaki vladika pojedinačno, a posebno oni na koje je lično vršio pritisak.

Ovako nešto nije zabilježeno ni u vrijeme Josipa Broza, koje je makar za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) bilo najmračnije doba najžešćih pritisaka. Da li će Crkva odoljeti pritiscima režima i izboriti se za svoju samostalnost ili će pasti pod gvozdenu čizmu čovjeka koji je nasljednik Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Vojislava Šešelja – saznat ćemo za nekoliko dana.

PROCEDURA IZBORA PATRIJARHA:

Izbornom Saboru prisustvuju sve aktivne vladike, a kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža, dakle oni koji pet godine rukovode nekom eparhijom.

Trojica vladika koji dobiju najviše glasova, ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu pa stoga ima nekoliko krugova glasanja.

Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se stavljaju u sveto jevanđelje. Jevanđelje se stavlja na sveto prijestolje. Nakon odslužene liturgije, pristupa se izboru patrijarha na taj način što monah koga odredi Sabor, uzima koverte iz svetog jevanđelja, preturi ih nekoliko puta preko ruku i izvlači jednu od njih.

Koverta se predaje predsjedavajućem izbornog Sabora, koji zatim čita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko- karlovačkog, patrijarha srpskog, piše Direktno.rs.

Previous articleĆamil Duraković najavio: Odreći ću se mandata, uzmite Begu Bektića kojeg volite
Next articleŽestoko u NSRS: Inzko je mala maca koja tiho prede za Grahama Daya
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.