Home Novosti BiH OVO SE DODIKU NEĆE NIMALO SVIDJETI: Još jedan udarac za RS, stigla...

OVO SE DODIKU NEĆE NIMALO SVIDJETI: Još jedan udarac za RS, stigla “čestitka” iz Njemačke

Odlazak njemačkih investitora otvorio je vrata za druge strane ulagače

Njemačka je zvanično odustala od finansiranja projekta vjetroparka Hrgud kod Berkovića, prema obavještenju koje je stiglo nadležnim institucijama u bh. entuitetu RS.

Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS), izjavio je za ATV da je ovakav ishod bio očekivan i da sada planiraju nastaviti sa projektom samostalno, bez obaveza prema njemačkim partnerima.

Odlazak njemačkih investitora otvorio je vrata za druge strane ulagače. Portparol Elektroprivrede Republike Srpske, Ana Bokonjić Buha, istakla je da potencijali Republike Srpske, posebno na jugu, privlače veliki interes.

Nedavno je kineska delegacija, uz prisustvo ambasadora BiH u Kini, posjetila ERS i izrazila interesovanje za ulaganje u obnovljive izvore energije, uključujući konkretno vjetroelektranu Hrgud.

Ana Bokonjić Buha je dodala da su započeti razgovori sa kineskim kompanijama, te da se nadaju pozitivnom ishodu. Takođe je naglasila uspješne projekte koje ERS već realizuje sa partnerima iz cijelog svijeta, poput hidroelektrane Dabar u saradnji sa kineskom kompanijom Gezuba i hidroelektrane Mrsovo u saradnji sa turskom kompanijom NGA.

Jovica Vlatković je istakao da finansiranje projekata vjetroparka ili solarnih elektrana neće biti problem, te da ERS već ima iskustva sa brojnim privatnim investitorima koji grade elektrane na jugu bh. entiteta RS.

Ovi projekti donose značajne koristi malim opštinama u Hercegovini.