Home Novosti BiH OVO SU GRČKI PLAĆENICI TOKOM GENOCIDA U SREBRENICI 1995. GODINE: Komandovao im...

OVO SU GRČKI PLAĆENICI TOKOM GENOCIDA U SREBRENICI 1995. GODINE: Komandovao im je izvjesni Antonije (VIDEO)

Neobjašnjiva je, nejasna, apsolutno neprihvatljiva činjenica da su se dobrovoljci i zločinci iz pravoslavnih zemalja, koji su zajedno sa Vojskom RS-a učestvovali u agresiji i genocidu u BiH, tako olahko riješili, svog ratnog sjemena zla koje su posijali po BiH. Pored 1.200 Rusa, nekoliko stotina Rumuna i Ukrajinaca, u BiH je boravila i jedna jedinica grčkih plaćenika. O njima se do sada najmanje govorilo. Niko pouzdano ne zna ko je tu bagru u Bosnu doveo. Londonski Independent je u julu 2005.godine objavio da je u Atini pokrenuta istraga o učešću grčkih dobrovoljaca prilikom okupacije i genocida u Srebrenici 1995. godine.

Piše:Avdo HUSEINOVIĆ

 

U Grčkoj se, podsjeća list, znalo da su u Bosni tokom rata sa Srbima bili i dobrovoljci iz te zemlje okupljeni u takozvanoj Grčkoj dobrovoljačkoj brigadi, ali se o njihovim eventualnim zločinima nije ništa pričalo. Isti list navodi i da je holandska vlada, čiji su vojnici bili raspoređeni u Srebrenici, 2004.godine u izvještaju o masakru nad Bošnjacima navela da su u vrijeme pada zaštićene zone UN grčki dobrovoljci bili u kontaktu sa generalom Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem. U izvještaju se navodi i transkript telefonskog razgovora u kojem Mladić od grčkih plaćenika traži da u Srebrenici podignu i grčku zastavu i da to snime kamerom kako bi se video zapis koristio u propagandne svrhe. U presretnutom razgovoru između učesnika operacije „Krivaja 95“, zauzimanja Srebrenice, zabilježeno je i ovo: “Radi marketinga, dajte nek Grci, nek oni tamo svoju zastavu istaknu. Slušaj, daj pronađi gdje su Grci, na kojoj su liniji, nek zastava se vijori. Nek se istakne grčka zastava i ko bude gore snimio, da snimi i to”.

Nakon što je Srebrenica okupirana, grčka državna televizija obavila je telefonski intervju sa jednim grčkim vojnikom koji je rekao: „ Nakon što je prestalo bombardovanje mi smo ušli i očistli mjesto“. Dan nakon pada Srebrenice, grčki plaćenici zajedno sa komandantom Drinskog korpusa Vojske RS, generalom Milenkom Živanovićem dolaze u Vlasenicu na ručak u kuću Zvonka Bajagića zvanog „Duga puška“, inače bližeg prijatelja Radovana Karadžića. Tom prilikom na proslavi Petrovdana, za istom sofrom se našao i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda i svi su burno pozdravili Živanovićeve riječi da je tog dana naredio svojima „da završe sa džamijom u Srebrenici“.

Dok je trajalo masovno ubijanje Bošnjaka na potezu od Potočara do Konjević Polja, 13.jula 1995.godine, grčki list „Ethnos“ objavio je „da se grčke i srpske zastave vijore jedna uz drugu, kao živi dokaz ljubavi i solidarnosti dvaju naroda i zahvalnosti koju srpski vojnici osjećaju zbog pomoći grčkih dobrovoljaca koji se bore na njihovoj strani.“ Tada je pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, po imenu Apostolos Bambos, izjavio je da se u Bosni bori “ za veliku Grčku u Evropi slobodnu od Muslimana.“