Home Novosti Ovo su potpisnici pisma svjetskim moćnicima o situaciji: Dižemo glas za BiH

Ovo su potpisnici pisma svjetskim moćnicima o situaciji: Dižemo glas za BiH

Proteklih dana su širom svijeta održani protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini.

Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje, regije i svijeta, na ovaj način izražavaju zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini strahujući od novog sukoba.

Da te volim, duša zna…

“Da te volim duša zna, draga moja BiH”, horski se pjevalo jučer Briselom gdje se okupilo više stotina bosanskohercegovačkih građana iz Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Francuske i drugih država.

Riječ je o inicijativi iza koje stoji bosanskohercegovačko udruženje u nizozemskoj Platform BiH, a ovaj skup je odraz zabrinutosti, ali i patriotizma, i cilj mu nije promocija bilo koje od političkih opcija niti je usmjeren protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom Satko Mujagić, bh. aktivista i jedan od inicijatora protesta pročitao je pismo koje su Organizacioni odbor i krovna organizacija bh. udruženja Platform BiH pripremili i koje će poslati Tužilaštvu BiH i dužnosnicima u Briselu, New Yorku, Washingtonu, ali i ostalima u glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.

Pismo su potpisali mnogi uglednici, tačno 207 osoba. Pored organizatora protesta, tu su bivši i aktuelni domaći i međunarodni zvaničnici, predstavnici majki Srebrenice i drugih udruženja žrtava, predstavnici udruženja i zajednica Bosanaca i Hercegovaca u inozemstvu, univerzitetski profesori, novinari, publicisti, glumaci, advokati, historičari, predstavnici nevladinog sektora, aktivisti, kako iz Bosne i Hercegovine, regije, tako i svijeta.

Brojni uglednici

Među njima su Valentin Inzcko i Crhistian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnici za BiH, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, Budimir Lončar, posljednji Titov šef diplomatije, Francis Boyle, Miro Lazović, Mirko Pejanović, Sonja Biserko, Vesna Pešić, Munira Subašić, Bakira Hasečić, Satko Mujagić, David Pettigrew, Noel Malcolm, Latinka Perović, Daniel Serwer, Marko Attila Hoare, Hariz Halilović, Aleksandar Hemon, Nerzuk Ćurak, Edina Bećirević, Filip David, Ivo Goldstein i samo su neki od popisnika čija imena u cijelosti ovdje donosimo.

Pismo i imena potpisnika prenosimo u cijelosti

“Upućujemo:

g. Joeu Bidenu, predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država

gđi. Ursuli von der Leyen, predsjednici Evropske komisije

g. Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog vijeća

g. Josepu Borrelu, visokom predstavniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu
politiku

g. Emmanuelu Macronu, predsjedniku Francuske

g. Borisu Johnsonu, premijeru Ujedinjenog Kraljevstva

g. Olafu Scholzu, kancelaru Njemačke

g. Justinu Trudeauu, premijeru Kanade

g. Marku Rutteu, premijeru Nizozemske

gđi. Magdaleni Andersson, premijerki Švedske

g. Mariju Draghiju, premijeru Italije

g. Jonasu Gahr Storeu, premijeru Norveške

gđi. Mette Fredriksen, premijerki Danske

g. Scottu Morrisonu, premijeru Australije

g. Karlu Nehammeru, premijeru Austrije,

g. Željku Komšiću, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine

g. Jensu Stoltenbergu, generalnom sekretaru NATO-a

g. Christianu Schmidtu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu

g. Antoniju Guterresu, Generalnom Sektretaru UN-a i Članicama Vijeća sigurnosti UN

Obraćamo vam se u ime građana Bosne i Hercegovine koji će se okupiti 10. januara 2022. godine u Briselu, Londonu, Njujorku, Sent Luisu, Otavi, Torontu, Portlandu, Bostonu, Rimu, Bolonji, Ženevi, Parizu, Oslu, Štokholmu, Geteborgu, Beču, Kopenhagenu, Sidneju, Sarajevu, Tuzli i mnogim drugima gradovima diljem svijeta kako bi izrazili svoju krajnju zabrinutost zbog sadašnje političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini.

U oktobru 2021. vladajuća koalicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) usvojila je plan za uspostavu nečeg što oni nazivaju “nezavisna RS u dejtonskoj Bosni i Hercegovini”. Taj dokument na sedam stranica sadrži konkretne korake za unilateralno, nezakonito i neustavno preuzimanje državnih nadležnosti na fiskalnom, pravosudnom, odbrambenom, sigurnosnom i mnogim drugima poljima.

Ovaj plan je javno dostupan i predviđa, zajedno sa mnogim drugim tačkama, korištenje sile protiv svake državne institucije koja bi pokušala odbraniti ustavni poredak u Bosni i Hercegovini.

Provedba ovog plana će izazvati kolaps ustavne i institucionalne arhitekture Bosne i Hercegovine. To će rezultirati strašnim političkim, ekonomskim i sigurnosnim posljedicama. Uz nekoliko već preduzetih konkretnih koraka, vladajuća koalicija u RS-u jasno je stavila do znanja da svoj plan namjerava provesti.

Dana 10. decembra 2021. godine Narodna skupština RS-a je usvojila četiri zaključka o takozvanom “prijenosu nadležnosti”, čime je to zakonodavno tijelo RS-a de facto i de jure odlučilo izdvojiti taj entitet iz državnog ustavno-pravnog sistema Bosne i Hercegovine u sektorima pravosuđa, odbrane, sigurnosti i indirektnog oporezivanja. Nadalje, Narodna skupština RS-a je zadužila i ovlastila Vladu RS-a da izradi nove entitetske zakone o: Vojsci RS-a, Obavještajnoj službi RS-a, Sistemu indirektnog oporezivanja RS-a, Visokom pravosudnom i tužilačkom savjetu RS-a, te o više od 130 drugih zakona i potrebnih propisa u raznim sektorima kojima će RS ukinuti državne zakone i propise i zamijeniti ih entitetskim.

Budući da ni državni Ustav ni ustav entiteta RS-a, kao ni državni ni entitetski zakoni ne dopuštaju entitetskim institucijama da donose zakonski važeće odluke ili zakone o pitanjima koja su već usvojena i uređena državnim Ustavom ili zakonima, navedene radnje i odluke Narodne skupštine RS-a, donesene 10. decembra 2021. godine, predstavljaju nezakonitu uzurpaciju državne ovlasti i krivično djelo protiv ustavnog i pravnog poretka države.

U oktobru 2021. RS je usvojila i u Službenom glasniku objavila neustavni entitetski zakon, stavljajući van snage državni zakon kojim se zabranjuje poricanje genocida u okviru RS-a. Dana 28. decembra 2021. još jedan neustavni zakon objavljen je u Službenom glasniku. Taj Zakon o Agenciji RS-a o lijekovima i medicinskim sredstvima, mogao bi, na što je ukazala Evropska komisija u svom nedavnom pismu vlastima RS-a, dovesti do kolapsa tržišta lijekovima te time građane lišiti osnovnih lijekova.

Velika kriza

Ova kriza u Bosni i Hercegovini nema veze sa međuetničkim odnosima; ovo je vještačka kriza koju su izazvali korumpirani političari i njihovi partneri. Oni nemaju podršku opozicije u Narodnoj skupštini RS-a, niti većine građana Bosne i
Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS-u.

Zemlja je uvučena u političku krizu koja prijeti miru i sada je potreban dobro osmišljen, robustan i koordiniran odgovor samog visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država, Kanade, Evropske Unije, i njenih saveznika u NATO-u.

Dosadašnje odsustvo takvog odgovora samo je poslužilo ohrabrivanju ambicija g. Milorada Dodika i njegove vladajuće koalicije. Naročito zabrinjavaju izjave zvaničnika vlasti u Srbiji, koji su izrazili podršku planu vladajuće koalicije u RS-u. Usto, secesionisti iz RS-a uživaju podršku Rusije, Kine, čak i nekih država članica EU, poput Mađarske, čiji su otvoreni nacionalizam, ksenofobija i antimuslimanska osjećanja veoma izraženi.

Umjesto odvraćanja, neki u međunarodnoj zajednici samo ohrabruju težnje g. Milorada Dodika za secesijom i njegovu želju da vremenom uništi Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu. Međutim, postoje veoma ozbiljni razlozi zbog kojih Bosnu i Hercegovinu ne treba samo očuvati kao suverenu državu, već je treba dalje jačati.

Bosna i Hercegovina je specifična kulturna zajednica koja postoji više od hiljadu godina i u kojoj građani različitog etničkog porijekla i vjerskih tradicija stoljećima zajedno žive.

Čak i danas, unatoč ratu iz 1990-tih, ogroman broj građana prihvataju postojanje i legitimitet države Bosne i Hercegovine. Evropska studija vrijednosti iz 2019. godine pokazuje da je 74 posto stanovnika ponosno što su državljani Bosne i Hercegovine. Ovo osjećanje je najsnažnije u Distriktu Brčko (88 posto), dok u RS-u 66 posto stanovnika ima isto gledište.

Ni Mirovni sporazum ni Ustav ne daju pravo na secesiju. Bio bi katastrofalan historijski presedan ako bi se ‘entitetu’, čije su političke i vojne vođe (kao i njegova vojska i policija) osuđeni za teške ratne zločine i genocid, sa više od milion protjeranih ljudi, ”dala” nezavisnost.

U proteklih 26 godina, EU i njene države članice, SAD, Kanada i druge zemlje svijeta, kao i mnoge međunarodne organizacije uložile su mnogo političkih, diplomatskih, ljudskih i finansijskih resursa u nastojanju da održe mir i obnove zemlju. Građani Bosne i Hercegovine, Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Jevreji, Romi i svi Bosanci koje se identifikuju s određenom etničkom grupom, žele živjeti u miru i skladu koje podstiče demokratija.

Najvažnije poruke

Dana 10. januara 2022. Bosanci i Hercegovci svih etničkih grupa i vjera, ateisti i
agnostici, zajedno sa prijateljima iz cijelog svijeta okupit će se u Briselu, Ženevi, Londonu, Beču, Oslu, Njujorku, Sent Louisu, Otavi, Torontu, Parizu, Rimu, Štokholmu, Sidneju, Kopenhagenu, Sarajevu, Tuzli, i mnogim drugim gradovima diljem svijeta da podrže jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, njen pluralizam, koegzistenciju i očuvanje te kako bi iznijeli sljedeće zahtjeve visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu, Evropskoj komisiji i vladama Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, država članica Evopske Unije i saveznicima u NATO-u.

1. Plan koji je usvojila i koji sada provodi vladajuća koalicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska treba smatrati napadom na trajni mir, ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i 30-godišnju nezavisnost Bosne i Hercegovine, te kao prijetnju miru, stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu i Evropi.

2. Prioritetno je da se razradi i provede dobro osmišljen, robustan i koordinirani odgovor primarno usmjeren na odvraćanje lokalnih snaga destabilizacije i njihovih stranih mentora, a potom fokus treba usmjeriti na konstruktivne i reformske pristupe. Ovaj odgovor treba da bude kombinacija intervencija, počevši od sankcija i jačanja vojnog prisustva NATO-a/EUFOR-a kao jasnog političkog signala.

3. Potrebna je podrška domaćim institucijama u njihovom odgovoru na napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ponajprije, kroz punu podršku Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi razmotrio dva već usvojena zakona, kao i sve druge zakone koje bi Narodna skupština RS-a mogla usvojiti. Također je potrebna politička i tehnička podrška državnom pravosuđu kako bi provelo istragu o napadu na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

4. Nedavne izjave i aktivnosti visokorangiranih zvaničnika Vlade Republike Srbije predstavljaju kršenje principa dobrosusjedskih odnosa, koji je u samom središtu razgovora o pristupanju EU, kao i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije. Države članice EU treba da razmotre suspenziju pristupnih razgovora sa Srbijom ako tamošnja Vlada ne promijeni svoj stav prema Bosni i Hercegovini, uključujući stav koji se odnosi na ratne zločine počinjene tokom 1990-ih.

U ime organizatora protesta: ‘Svijet za Bosnu i Hercegovinu’

Organizacioni odbor i Platform BiH, Nizozemska

ZVANIČNICI I BIVŠI ZVANIČNICI

Jan Pronk Bivši ministar u Vladi Nizozemske i bivši poslanik u Parlamentu Evropske Unije

Tineke Strik Poslanica u Parlamentu Evropske Unije

Tanja Fajon Poslanica u Parlamentu Evropske Unije

Klemen Grošelj Poslanik u Parlamentu Evropske Unije

Irena Joveva Poslanica u Parlamentu Evropske Unije

Thomas Waitz Poslanik u Parlamentu Evropske Unije

Romeo Franz Poslanik u Parlamentu Evropske Unije, predsjedavajući Delegacije EU parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom

Thijs Reuten Poslanik u Parlamentu Evropske Unije

Bert Bakker Bivši poslanik u Parlamentu Nizozemske

Christian Schwarz-Schilling Bivši Visoki predstavnik za BiH (2006-2007) i bivši savezni ministar SR Njemačke

Valentin Incko Bivši Visoki predstvanik u BiH (2009-2021)

Francis Boyle Generalni agent za Republiku BiH s izvanrednim i opunomoćenim ovlaštenjima pred Međunarodnim sudom pravde

Raif Dizdarević Bivši Predsjednik i član Predsjedništva SFRJ i Predsjednik Predsjedništva SR BiH

Stjepan Mesić Bivši Predsjednik Republike Hrvatske

Mirko Pejanović Biši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Miro Lazović Bivši Predsjednik Narodne skupštine Republike Bosne i Hercegovine

Sven Alkalaj Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama

Jasenko Selimović Bivši poslaniku u Parlamentu Evropske Unije

Budimir Lončar Diplomata i bivši Ministar inostranih poslova SFRJ

Vesna Pešić Bivša poslanica Narodne skupštine Srbije

UDRUŽENJA I PREDSTAVNICI ŽRTAVA

Nura Begović Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, Tuzla – Srebrenica

Šuhra Sinanović Predsjednica udruženja “Žene Podrinja”, Bratunac – Sarajevo

Munira Subašić Predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, Srebrenica – Sarajevo

Suad Pašalić Predsjednik udruženja “Preživjeli Srebrenica ’95.”

Jusuf Arifagić Udruženje logoraša “Kozarac”

Murat Tahirović Udruženje žrtava i svjedoka genocida

Bakira Hasečić Predsjednica udruženja “Žena – žrtva rata”

UDRUŽENJA I ZAJEDNICE BOSANACA I HERCEGOVACA U INOSTRANSTVU

Edina Sović Predstavnica ispred udruženja SABA Amsterdam

Esmir Mujkić Udruženje Mladi Bosne i Hercegovine

Enisa Karagić Sedra

Mevzad Fazlić Predstavnik ispred džemata IVZ Bošnjaka “Bosnjak” Arhnem

Amra Osmanbašić BiHRO

Hakija Rešić Predstavnik ispred džemata IVZ Bošnjaka “Hajr” Amsterdam

Zaim Pašić Bosansko-hercegovačka mreža u Ujedinjenom Kraljevstvu

Džanan Bajgorić Predsjednik udruženja BiH u Trondheim-u (Norveška)

Naida Ribić Predstavnica ispred udruženja privrednika BH business club i Radio BH dijaspora

Almedina Sačić Predsjednica Bosansko-hercegovačko – švedskog saveza žena i udruženja BH građana “Bosna” Borås

Safet Alispahić Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Velsa

Senad Ahmetović Predstavnik ispred Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New York-u

Kenan Jašarspahić Predsjednik Saveza bosansko-hercegovačkih udruženja u Kraljevini Švedskoj

Zijo Agić Predstavnik ispred džemata IVZ Bošnjaka “Selam” Rotterdam

Caspar ten Dam Predstavnik nizozemsko-bosanskog političkog komiteta “Stari most”

Nizozemsko-bosanski komitet za komemoraciju 11. jula “Srebrenica Herdenking”

OSTALI

David Pettigrew Profesor filozofije i studija Holokausta i genocida “Southern Connecticut State” univerziteta

Noel Malcolm Viši naučni saradnik “All Souls” koledža, Univerziteta u Oksfordu

Daniel Serwer Profesor na “Johns Hopkins” školi naprednih međunarodnih studija

Latinka Perović Istoričarka

Erna Rijsdijk Univerzitetski predavač na nizozemskoj Akademiji za odbranu

Marko Attila Hoare Istoričar, profesor Departmana političkih nauka i međunarodnih odnosa, Univerziteta u Kembridžu

Christophe Busch Direktor “Hannah Arendt” institut

Hariz Halilović Australsko-bosanski akademik, profesor Globalnih studija i socijalne antropologije

Edina Bećirević Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije
Univerziteta u Sarajevu, suosnivačica Atlantske Inicijative

Filip David Književnik

Aleksandar Hemon Pisac, profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton

Emir Ramić Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Nerzuk Ćurak Redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Dino Mustafić Pozorišni i filmski režiser, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu

Azem Vlasi Advokat, bivši predsjednik Saveza komunista AP Kosovo i Metohija i politički aktivista

Nihad Kreševljaković Istoričar, producent, scenarist i direktor sarajevskog ratnog kazališta i MESS festivala

Rusmir Mahmutćehajić Akademik, pisac i predsjednik Međunarodnog foruma Bosna

Vladimir Milčin Profesor na Fakultetu za dramske umetnosti u Skoplju

Remko de Bruijne Osnivač i predsjedavajući Fondacije veterana “Dutchbatt III”

Azra Hromadžić Profesorica na Maxwell-ovoj školi državljanstva i civilnih poslova

Amra Šabić-El-Rayess Profesorica na Univerzitetu Columbia

Abdulah Sidran Književnik, scenarista i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH

Enver Kazaz Profesor Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu

Nevenka Tromp Profesorica međunarodnih odnosa

Sonja Biserko Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije

Ekrem Čaušević Profesor Katedre za turkologiju, Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu

Alida Bremmer Spisateljica i prevoditeljica, naučni saradnik na Sveučilištima u Munster-u i Giessen-u

Ivo Goldstein Istoričar, redovni profesor Sveučilišta u Zagrebu i član Akademije nauka i umjetnosti BiH

Smail Čekić Profesor Emeritus Univerziteta u Sarajevu

Vesna Teršelič Građanska aktivistica

Emir Suljagić Direktor Memorijalnog centra “Potočari – Srebrenica”

Irene Van der Linde Istoričarka, pisac i autor “Krv i med”

Dubravka Stojanović Istoričarka, profesorica Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

Kurt Bassuener Viši naučni saradnik u Vijeću za politiku demokratizacije (DPC)

Ferid Muhić Profesor na Univerzitetu u Skoplju

Sead Turčalo Dekan Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu

Milica Tomić Šefica Instituta za savremenu umjetnost, Fakulteta za arhitekturu, Univerziteta za tehnologiju u Gracu

Tarik Haverić Redovni profesor Pravnog fakulteta, Univerziteta u Zenici

Andrej Nikolaidis Književnik

Slavo Kukić Redoviti član Akademije nauka i umjetnosti BIH

Husnija Kamberović Istoričar, profesor Univerziteta u Sarajevu

Mersim Zilkić Bosansko američka nacionalna asocijacija

Milivoj Bešlin Istoričar, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu

Vedran Džihić Viši saradnik Instituta za međunarodne poslove Austrije i profesor na Institutu političkih nauka, Univerziteta u Beču

Peter Lippman Aktivist i pisac, Surviving the Peace

Senada Šelo Šabić Viši naučni saradnika na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu
Srđan Vučetić Profesor na Univerzitetu u Ottawa-i

Senadin Lavić Profesor na Univerzitetu u Sarajevu

Margreet van Doodewaard Programska direktorica nizozemske mirovne organizacije PAX

Dion van den Berg Tim lider Europe PAX, nizozemska mirovna organizacija PAX

Belul Beqaj Politički analitičar i publicista

Florence Hartmann Spisateljica i bivša glasnogovornica Tribunala za bivsu Jugoslaviju u Hagu
Dinko Gruhonjić Novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine
Guido Snel Pisac i profesor Evropskih studija, Univerziteta u Amsterdamu
Milovan Pisarri Direktor Centra za primenjenu istoriju
Nicolas Moll Istoričar
Tamara Nikčević Novinarka
Roberto Belloni Profesor na Univerzitetu u Trentu
Matt Joseph Gradski komesar grada Dayton
Erol Avdović Viši diplomatski dopisnik u Ujedinjenim nacijama
Mirko Klarin Novinar, urednik SENSE novinske agencije i osnivač Centra za tranzicijsku pravdu u Puli
Jacob Bergsland Doktor medicine i bivši pripadnik misije UNPROFOR-a u BiH
Šaćir Filandra Profesor Univerziteta u Sarajevu
Edin Omerčić Historičar
Adnan Čirgić Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost
Rade Radovanović Novinar i pisac, građanin Beograda
Luisa Chiodi Direktorica Osservatorio Balkani e Caucaso Transeuropa
Suad Kurtčehajić Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin Ban”
Boban Batrićević Docent Fakulteta za crnogorski jezik i književnost
Asim Mujkić Profesor Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu
Selma Leydesdorff Profesor usmene istorije i kulture na Univerzitetu u Amsterdamu
Jasna Čaušević Društvo ugroženih naroda
Adnan Prekić Istoričar, docent Filozofskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore
Boško Jakšić Novinar
Aida A. Hozić Profesorica međunarodnih odnosa Univerziteta Floride
Sakib Softić Profesor na Univerzitetu u Sarajevu
Šerbo Rastoder Istoričar, potpredsjednik BANU i redovni član CANU i DANU
Shkelzen Maliqi Pisac i publicist
Aleksandar Sekulović Naučni saradnik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i potpredsednik Saveza antifašista Srbije
Boy Jonkergouw Pozorišni producent, producent pozorišnog komada o genocidu u Srebrenici
Hikmet Karčić Istraživač na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka
Adil Kulenović Predsjednik Asocijacije “Krug 99”
Aleksandar Radoman Prodekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost
Frank Westerman Novinar i pisac
Marjan Hajnal Profesor mr.sci političkih nauka i kulturolog
Bojan Tončić Novinar
Ed Vulliamy Novinar
Žarko Papić Bivši jugoslovenski diplomata i direktor Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja (IBHI)
Novak Adžić Pravnik i istoričar, stručni saradnik Filozofskog fakuleta, Univerziteta u Crnoj Gori
Zlatko Topčić Pisac i filmski scenarist
Liesbeth Zegveld Advokat za ljudska prava, zastupnik porordica Mustafić i Nuhanović u tužbi protiv Nizozemske
Hasija Borić Glumica
Zlatica Gruhonjić Predsjednica Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu u Banjoj Luci
Faruk Šehić Pisac
Iva Vukušić Predavač na Univerzitetu u Utrecht-u
Senad Pećanin Advokat
Mile Stojić Književnik
Willem Pronk Fondacija “Proplan”
Dragan Bursać Pisac i kolumnista
Coen Haver Filmski režiser
Nicole Segers Fotografkinja, koautor “Krv i med”
Nijaz Skenderagić Potpredsjednik SABNOR-a
Tomislav Marković Novinar i pisac
Suad Đozić Activist, ReSTART BiH
Iva Bićanić Načelnica nacionalnog psihotrauma centra UMC, ko-producent “Tito’s tears’
Johann Grünbauer SGTRS – Fondacija “Istorija totalitarnih režima i njihovih žrtava”
Srđan Hercigonja Istraživač u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku
Jeton Neziraj Dramaturg i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Kosova
Ermin Sijamija Glumac
Nick Teunissen Umjetnik i dramaturgt, autor pozorišnog komada ‘Enkeltje Holandija’
Saša Ilić Pisac
Esad Krcić Glavni i odgovorni urednik Bošnjaci.net
Sander Schimmelpeninck Novinar i pisac
Peter Koole Vizuelni umjetnik
Goran Trkulja Novinar
Pavle Radić Kolumnista
Bedrudin Gušić Banjalučki novinar i publicist u egzilu
Štefica Galić Urednica medijskog portala Tacno.net
Suzana Kadirić-Sekulović Građanska aktivistica i HR ekspert
Lula Mikijelj Beogradska antiratna aktivistica i filmski producent u penziji
Srđan Šušnica Pravnik i kulturolog
Balša Božović Regionalna akademija za demokratiju
Fabrice Dekoninck Fotografkinja
Slobodan Jovanović Publicista i kolumnista
Claudia Heinermann Fotografkinja
Aleksandra Jerkov Regionalna akademija za demokratiju
Envera Selimović Novinarka
Radmila Karlaš Književnica i novinarka
Almir Arnaut Predstavnik Udruženje mladih “Velika djeca”
Mirsad Čaušević Pisac, autor knjige “Smrt u bijeloj kući” i preživjeli logoraš koncentracionih logora Omarska i Manjača 1992.
Lidija Živanović Arhitektica i građanska aktivistkinja
Jadranka Miličević Građanska aktivistica, Fondacija CURE/CURE Foundation
Razvojni centar “Život”
Suada Kapić Suosnivačica i član Fama Metodologija
Sandi Dizdarević Predavač na Univerzitetu modernih znanosti CKM u Mostaru
Alfredo Sasso Asistent na Odjeljenju savremene historije, Univeziteta u Torinu
Ahmed Kico Predavač na Univerzitetu modernih znanosti CKM u Mostaru
Edvard Cucek Novinar i građanski aktivist
Amor Mašović Član Međunarodnog udruženje znanstvenika za istraživanje genocida (IAGS)
Faruk Vele Novinar i urednik medijskog portala Radio Sarajevo
Aleksandar Seksan Glumac
Vedrana Božinović Glumica
Almir Imširević Književnik i drmaski pisac
Adnan Hasković Glumac
Aziz Omersoftić Preduzetnik
Edvin Kanka Ćudić Aktivista za ljudska prava Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)
Arian Leka Istraživač na akademiji Albanskih sudija
Dijana Begović Urednik Radija Unsko-Sanskog Kantona
Fatima Mahmutćehajić Profesorica na Ekonomskom fakultetu, UNiverziteta u Sarajevu
Sead H. Spahović Advokat
Aleksandar Žolja Aktivista Helsinškog parlamenta građana Banjaluke
Branka Panić Beogradska antiratna aktivistica i filološkinja
Mila Jurić Beogradska antiratna aktivistica i bibliotekarka u penziji
Dunja Hadžiomerspahić Beogradska antiratna aktivistica i informatičarka u penziji

ORGANIZACIONI ODBOR PROTESTA
Adem Pobrić
Aida Olujić
Sanir Pašalić
Dino Salihagić
Alma Mustafić-Berlijn Preživjela genocida i predavač na Fakultetu Utrecht-u
Meho Kapo
Hamdija Draganović Aktivista i preživjeli logoraš koncentracionih logora Omarska i Manjača 1992.
Almir Mehmedbegović
Satko Mujagić Aktivista i preživjeli logoraš koncentracionih logora Omarska i Manjača 1992.
Suad Pašalić Preživjeli genocida i autor knjige “Zloglasna kamenička bukva””

(Radio Sarajevo)