Home Novosti BiH PALMER ODLUČNO PORUČIO: “Cilj dijaloga je sporazum o uzajamnom priznanju KOSOVA I...

PALMER ODLUČNO PORUČIO: “Cilj dijaloga je sporazum o uzajamnom priznanju KOSOVA I SRBIJE. Podstaći ćemo Beograd i Prištinu da se ozbiljno angažuju…”

Rekao je da bi SAD želele da imaju pravno-obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji otvara jasan put ka evropskim integracijama.

Visoki američki diplomata, zadužen za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, izjavio je da je cilj američkih administracija da se dijalog Kosovo i Srbija okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju. On je u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

„Nerado postavljam rok za dijalog. Ali apsolutno dijelimo cilj naših partnera iz Evropske unije da proces poguraju naprijed, posebno da brzo napreduje“, kazao je Palmer.

Rekao je da bi SAD želele da imaju pravno-obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji otvara jasan put ka evropskim integracijama.

„Podstaći ćemo Beograd i Prištinu da se ozbiljno angažuju i poguraju stvari napred što je prije moguće“, rekao je Palmer.

Lajčak je rekao da će se, kada se Kosovo pridruži EU, „njegov glas čuti i poštovati“ i da se pridruživanje EU ne može dogoditi bez normalizacije odnosa sa Srbijom.

Posrednik EU je rekao i da radi u istom smijeru kao i Palmer, na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

(SB)

Previous articleNana Fata Orlović izašla iz bolnice, poručila kako “čeka muštuluk”
Next articleMiro Lazović pojašnjava: Srbi nisu morali napustiti Sarajevo, Alija Izetbegović je bio čovjek mira
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.