Home Novosti BiH PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Sad je jasno zbog čega bi general Milomir...

PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Sad je jasno zbog čega bi general Milomir Savčić mogao završiti iza rešetaka…

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić će u ponedjeljak na ročište u Sud BIH, potvrdio je to njegov advokat Miodrag Stojanović.

Tužilaštvo smatra da je u posljednjim medijskim istupima, general Savčić prekršio mjere zabrane, jer je, kako navode, govorio o ratnim zbivanjima i da će zbog toga zatražiti pritvor.

„General Milomir Savčić nije ništa prekršio, poziv za ročište je stigao u petak, ali i dalje nije jasno zbog čega“, kazao je za ATV njegov advokat Miodrag Stojanović.

“Ovdje se postavlja vrlo, vrlo ozbiljno profesionalno, pravno, a ja bih rekao i političko pitanje, a to je komentarisanje da li je na prostoru Srebrenice, bilo ili nije bilo genocida, kao pravne kvalifikacije radnje koji su nesumnjivi zločin? I u smislu da li je to kršenje mjera i prema mjerama koje su konkretno izrečene generalu Savčiću ili prema mjerama koje iziskuju izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo Inzko. To je jedno vrlo ozbiljno pitanje i time ćemo se najvjerovatnije baviti u ponedjeljak”, rekao je Miodrag Stojanović, advokat.

Na meti Tužilaštva BiH našao se i sam Stojanović. U tužilačkom prijedlogu navodi se da je upravo Stojanović u medijskim istupima i komentarisanju pojedinih svjedočenja predstavljao generala Savčića i tim, kako navode, prekršio mjere zabrane.

“Kroz moje riječi dovelo se do kršenja mjera, jer eto ja kršim mjere, jer komentarišem predmet, jer to govorim u ime generala Savčića, pa je i to osnov da se tako nešto može podvesti pod kršenje mjera, a time i predlaganje i odobravanje mjere pritvora”, dodaje Stojanović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske Milorad Kojić kaže da se pravosudnoj BH tiraniji mora stati u kraj.

“Vi želite da nekome odredite pritvor zato što je komentarisao događaje iz proteklog rata koji apsolutno nemaju veze sa optužnicom. To je nasilje, to je tiranija i nad pravom i nad normama koje važe ovdje, ali i nad pojedincima. Mislim da se sa takvom praksom mora prekinuti”, kazao je Kojić.

(SB)

Previous articleVUKANOVIĆ OTVARA OČI SRBIJI: „Dodik se jako plaši Vučića, svjestan je da ga preko svojih medija i obavještajne službe može uništiti preko noći; Dodik je vrijeđao sve, muslimane, žrtve…“
Next articleBAKIR IZETBEGOVIĆ DIREKTNO SA KOVAČA: “Igra nerava se mora dobiti, napravit ćemo normalnu zemlju, ne znam hoće li Milorad Dodik u tome učestvovati…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.