Home Novosti BiH Penzioneri ljuti na vladajuće: Budžetlijama 2.520 KM, a nama 360 KM pomoći

Penzioneri ljuti na vladajuće: Budžetlijama 2.520 KM, a nama 360 KM pomoći

Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona kaže da je razočaran.

Odluka Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da će svi oni koji primaju plaću iz budžeta Federacije BiH dobiti novčanu pomoć od po 2.520 KM izazvala je revolt, nevjericu kod penzionera. Prva tranša od 1.260 KM će biti isplaćena do kraja godine.

“Pitao sam se jesam li dobro čuo, je li to zaista istina? Da se službenicima i svima koji su na budžetu FBiH isplati “pomoć” od 2.520 KM, pa to vrijeđa zdrav razum! Ima li pravde na ovom svijetu, upitao sam se hiljadu puta. Tražimo pomoć EU-a za socijalno ugrožene i mrcvarimo ih po redovima da bi dobili mizernih 360 KM ili 570 KM, a na drugoj strani preko noći se donese odluka da se iz budžeta FBiH od para građana pomogne uhljebima. Šta radi rukovodstvo penzionera? Zašto ne reagiraju”, govori ogorčeno penzioner iz Sarajeva za Faktor.

I Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona kaže da je razočaran.

“Ako mene lično pitate, ja sam povrijeđen, poražen. Ne postojim za ovu državu kao čovjek. Takvo što donositi na ovakvo stanje populacije koju zastupam, a i sam sam penzioner, da li se ja mogu dobro osjećati? Ne mogu! Nemam povjerenje u državu, u ljude koj donose takve odluke. One su sramne, ponižavajuće za sve građane Bosne i Hercegovine. Prema tome, mi za njih ne postojimo. A na novac koji imamo (Fond PIO), oko 2,5 milijarde KM, su bacili oko u trezoru na taj novac i mi moramo imati dobar securite da ga osiguramo. To je i šala i istina”, govori Terzić.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako oni koji donose odluke o “nagrađivanju” budžetskih korisnika, a da pri tome “zaboravljaju” penzionere, nezaposlene…, treba da se stide.

“Vrlo često možemo čuti ove iz Vlade FBiH kako su penzioneri na budžetu FBiH, nisu jer da jesmo, i mi bismo dobili po 2.520 KM pomoći. Nigdje nas nema. Ne znamo ni da li će nam se penzije povećati akontativno od januara, postoji samo priča, ali to nema na papiru, crno na bijelo. Kod nas neko dobije 364 KM pomoći, a neko 2.520 KM. Zaposlenima na budžetu ZDK će se podijeliti po 100 KM, a penzionera nema nigdje”, kazao je Trakić i poručio:

“Ne znam, neka se stide tih odluka. A ako nas budu zaboravili, ne preostaje ništa drugo nego da svoja prava tražimo na ulicama.