Home Novosti BiH Pezić rekao da nema potrebe da gledamo voditeljicu koja vodi vijesti: Možemo...

Pezić rekao da nema potrebe da gledamo voditeljicu koja vodi vijesti: Možemo okrenuti glavu i slušati vijesti. Allah dž.š. je zabranio muškarcima da gledaju u žene

Elvedin Pezić
Elvedin Pezić

Islamski tumač Elvedin Pezić kojeg na društvenoj mreži Facebook prati čak 388.000 osoba, svakodnevno objavi jedan video klip sa odgovorima na postavljena pitanja. U njegov inbox pristiže veliki broj pitanja, šta muslima smije a šta ne smije.

Pezić je ovog puta dobio jednostavno pitanje na koje je dao zanimljiv odgovor piše Crna-Hronika.

“Da li je dozvoljeno gledati ženu u lice? Smijemo li gledati voditeljicu koja vodi vijesti?”

Možemo li gledati u ženino lice a da nemamo strasti. Recimo kada pričam sa ženom, da je gledam u lice, ili kada je na televiziji žena koja predvodi vijesti i tako dalje jer je vrlo teško u ovakvim slučajevima izbjegavati gledati u lice.

Ne slažem se sa osobom koja kaže da čovjek mora gledati u lice žene koja daje vijesti na televiziji. Nema potrebe. Čovjek može ovako da se okrene i da sluša vijesti, da čuje vijest zašto da mora gledati u lice žene? – objašnjava Pezić.

Bojim se da nekada mi, određene propise uzimamo mnogo šire nego što to islam definiše. Zašto mora čovjek gledati u lice voditeljice na televiziji ako ona daje vijesti ako su nam i te vijesti i potrebne.

Allah dž.š. je zabranio muškarcima da gledaju u žene i ženama da gledaju u muškarce, odnosno naredio obaranje pogleda i muškarcima i ženama. To je osnova Islama”, izjavio je Pezić.