Home Novosti BiH PIŠI PROPALO: Šta je Dragan Čović tražio na sastanku sa Christianom Schmidtom...

PIŠI PROPALO: Šta je Dragan Čović tražio na sastanku sa Christianom Schmidtom i zbog čega prijeti bivši ratni ministar “Herceg-Bosne” Vlado Šoljić…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na nužnost izmjena Izbornoga zakona te ograničene reforme Ustava upozorio prvog čovjeka međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

Pri tome je Čović zatražio podršku da se taj proces potakne u ovoj godini, koja je neizborna, kako se kriza ne bi dodatno sljedeće godine rasplamsala s krajnje neizvjesnim epilogom. No, za nastavak razgovora mora se stvoriti pogodna klima u međunarodnim krugovima, ali i raspoloženje domaćih političara i politika, što je, međutim, sada krajnje neizvjesno.

Stranke okupljene oko Čovićeveg HNS-a upozoravaju a sve češće i prijete kako neće biti uvjeta za održavanje općih izbora sljedeće godine te provođenja njihovih rezultata. Kao razlog tome navode da su tobože u Izbornom zakonu izbrisane odredbe kojima se definira način biranja izaslanika za Dom naroda te kako ih Bošnjaci ne bi preglasali i u vlast pozicionirali „podobne“ Hrvate koji zbog interesa vlastitih fotelja snažnije brane unitarističke pozicije i dominaciju nego što to čine bošnjačke stranke. I dok Čović mjesecima priča o osiguravanju legitimnog političkog predstavljanja, a mediji pod kontrolom HDZ-a BiH spinuju pričom kako će se FBiH pretvoriti u presliku entiteta Republika Srpska kako bi Bošnjaci mogli dominirati nad Hrvatima, stvari su ipak malo drugačije.

Čović izmjenama Izbornog zakona želi sebi osigurati vlast i u narednih 17 godina, tolike se, naime, već nalazi na čelu HDZ-a BiH, a prijetnje o opstrukcijama i bojkotu narednih izbora, ukoliko se to ne ostvari, stižu i od političkih dužnosnika i ratnih ministara „Herceg-Bosne“.

Baš poput one nedavno izrečene, od strane Vlade Šoljića, koja govori tome u prilog.

Naime, Šoljić je otvoreno kazao kako je besmisleno ići na izbore, ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona.

(SB)