Home Novosti BiH POČETAK KRAJA DODIKOVOG (ČET)NITETA/ ALARMANTNA BESPARICA U RS-u: Pred bankrotom tri sektora,...

POČETAK KRAJA DODIKOVOG (ČET)NITETA/ ALARMANTNA BESPARICA U RS-u: Pred bankrotom tri sektora, gubitak preko dvije milijarde KM!

Ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, po posljednjim podacima, iznose oko milijardu konvertibilnih maraka, a među najvećim obavezama su porezi i doprinosi.

Republika Srpska se sve teže nosi s problemom velike vanjske zaduženosti ali još je veći problem unutrašnji dug koji je u samo tri sektora premašio dvije milijarde KM. Pred bankrotom nalaze se tri sektora – Željeznice, zdravstvo i Rafinerija nafte Bosanski Brod.

Željeznice Republike Srpske nastavljaju da gomilaju gubitke i prvi ovogodišnji kvartal su završile u minusu od 5,5 miliona KM.

U odnosu na isti prošlogodišnji period minus je povećan za 1,4 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 134,7 miliona KM.

Ukupni prihodi preduzeća u prvom kvartalu iznosili su 15,5 miliona KM i veći su u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal za 2,1 milion, ali su rashodi imali značajniji rast i oni su sa prošlogodišnjih 17,6 miliona povećani na 21,1 milion KM u ovoj godini.

Kada su u pitanju radnici, ŽRS su zadržale trend smanjena broja zaposlenih i on je na kraju prvog kvartala ove godine iznosio 1.954. To je za 25 radnika manje u odnosu na prvi kvartal 2022.

Željeznice RS se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanja duga prema Vladi RS u kapital i formiranje ovog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća – za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Veliki gubitnik je i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

Rafinerija nafte završila je prošlu godinu sa gubitkom od 42,5 miliona maraka čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća porastao na 821 milion maraka.

Rafinerija je i 2021. godinu završila sa gubitkom i to od 115,8 miliona KM.

Kada su u pitanju prihodi, u najnovijem finansijskom izvještaju se vidi da su oni prošle godine iznosili 69,3 miliona maraka, te su značajno porasli u odnosu na 2021. godinu kada su iznosili 3,5 miliona KM.

Na kraju prošle godine su rashodovali 107,9 miliona maraka, dok su pretprošle godini rashodi iznosili 126,2 miliona KM.

U kakvoj dubiozi se nalazi Rafinerija nafte Brod pokazuje i njen revizorski izvještaj.

Revizori su rafineriji dali mišljenje sa rezervom i to zbog neizvjesnosti u poslovanju.

„Akumulirani gubitak društva je iznosio 821,5 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 155 miliona KM“, istaknuto je u izvještaju.

Dramatično je stanuje i u zdravstvenom sektoru manjeg bh entiteta.

Ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, po posljednjim podacima, iznose oko milijardu konvertibilnih maraka, a među najvećim obavezama su porezi i doprinosi.

Samo je bolnički sektor Republike Srpske, odnosno Univerzitetsko klinički centar i devet opštih bolnica, na kraju novembra prošle godine dugovao Poreskoj upravi oko 272,9 miliona konvertibilnih maraka.

Upravo su bolnice na tabeli najvećih dužnika u samom vrhu, odnosno one su najveći poreski dužnici. Među najvećim poreskim dužnicima na dug bolnica se odnosi više od 28 posto.