Home Novosti BiH POČETNE POZICIJE: Čovića zanima…

POČETNE POZICIJE: Čovića zanima…

(…) brza uspostava vlasti, a pregovarat će sa “legitimnim predstavnicima”.

Predsjednik HDZ BIH Dragan Čović za narednu sedmicu je najavio početak procesa pregovora o formiranju vlasti, a već je zauzeo početne pozicije najavljujući da će predsjedavajuća VM BiH biti žena, kao i predsjednica FBiH. Kada je riječ o čelnici VM BiH iz SNSD-a su istakli da će podržati bilo koji prijedlog HDZ BiH.

U ponedjeljak zasjeda i udruženje Hrvatski narodni sabor (HNS) koje će zauzeti stavove o aktivnostima oko implementacije rezultata Općih izbora 2022, te o procesu pripremama zasjedanja XI. Sabora HNS-a.

Predsjednik HDZ BiH u subotu je istakao kako je neophodno što prije pristupiti formiranju svih nivoa vlasti u BiH. Istakao je kako će se pregovori voditi na tragu programa s jasno naznačenim razvojnim prioritetima kao i načelima pri uspostavljanju zakonodavne i izvršne vlasti.

Dužnosnici HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH ponudit će partnerima, legitimnim predstavnicima druga dva naroda, jasne elemente programskih smjernica, koje će biti ključne oko uspostave kantonalnih i entitetskih vlada, kao i Vijeća ministara.

Još nije jasno definisan blok koji će ući u vlast sa HDZ BiH na nivou FBiH, i sa SNSD-om na nivou države. Pregovori se vode više tajno nego javno, a nije isključeno ni lobiranje međunarodne zajednice koje predvodi američki ambasador Michael Murphy.

Nakon što su rezultati Općih izbora potvrđeni, te je CIK donio i uputstvo i kriterije za popunu Doma naroda PFBiH pred potencijalne partnere se postavljaju zahtjevi za formiranje vlasti.

Sprega Čović-Dodik bit će težak izazov koji god blok bude treći partner, prenosi NAP.