Home Archive POČINJE BITKA ZA SREBRENICU: Nakon što o ideji razmišljaju probosanske stranke, i...

POČINJE BITKA ZA SREBRENICU: Nakon što o ideji razmišljaju probosanske stranke, i partije sa srpskim predznakom se UJEDINJUJU oko jednog kandidata!?

Srebrenica

Velika borba za novog načelnika Srebrenice vodiće se i narednim lokalnim izborima, a aktuelni pregovori idu u pravcu da će birači odlučivati između dva ključna kandidata – jednog kojeg će dati srpski blok, a drugog iz redova probosanskih stranaka

Iako bi novi lokalni izbori trebalo da budu raspisani u maju, a održani u oktobru 2020. godine političke partije u Srebrenici uveliko dogovaraju platforme za predstojeću provjeru kod biračkog tijela.

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić (SNSD) pobijedio je 2016. godine u izbornoj trci dotadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića koji je te godine nastupio kao nezavisni kandidat. Grujičić je tako postao prvi načelnik te opštine iz reda srpskog naroda, a na osnovu podrške svih stranaka sa srpskim predznakom.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvijetinović potvrdio je jučer za “Glas Srpske” da će ta partija biti domaćin narednog sastanka srpskih stranaka koji bi trebalo da bude u naredne dvije sedmice. Pripremili su i nekoliko zaključaka koji idu u istom pravcu kao i prije tri godine, a koji su u završnici i donijeli rezultate.

– SDS i SNSD, uz ostale manje političke partije, će ići sa zajedničkim kandidatom, a o tome ko će to i biti, razgovaraćemo. Uključićemo i vrhove političkih partija jer bez njih ne možemo donijeti konačnu odluku. Oni daju saglasnost na koalicije, ali nećemo dozvoliti da zbog ili usko stranačkih ili drugih ličnih interesa dovedemo u pitanje nacionalni interes Srebrenice. To ne bi smio nijedan pojedinac da uradi – istakao je Cvijetinović.

Pregovaraju, s druge strane, i probosanske partije. Demokratska fronta, Građanski savez, SBB, SDA, Stranka za BiH, SDP i drugi politički faktori već rade aktivno na zajedničkom programu za Srebrenicu, a pojedinci iz tog bloka poručuju da moraju da isprave grešku iz 2016. godine kada se nisu bili okupili oko jednog kandidata za prvog čovjeka te opštine.

– Prije tri godine bio je poraz probosanske politike, jer smo pali na pitanju Srebrenice. Ono što se desilo u Srebrinici ne smije pasti u zaborav, a kamoli dopustiti politici koja to negira od završetka rata da to rade i dalje. Sada ne postoji nijedan nesrbin načelnik u RS, a opština ima više od 50. Sada se ponovo bližimo vremenu kada je potrebno naći isti princip kao 2012. i vratiti Srebrenicu pravdi i na čelo opštine dovesti osobu koja ne negira genocid i koja gradi tu probosansku ideju – rekao je za Ćamil Duraković koji sebe ponovo vidi kao kandidata za načelnika.

(SB)