Home Novosti Pogledajte kako Crnogorci uklanjaju ogradu ispred policije na Cetinju /VIDEO/

Pogledajte kako Crnogorci uklanjaju ogradu ispred policije na Cetinju /VIDEO/

Prema navodima izvora crnogorskog lista Pobjeda, već nekoliko dana deseci muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea, nalaze se u Cetinjskom manastiru.

Postoje ozbiljne indicije da su ekstremne prosrpske snage pripremile scenario za izazivanje incidenata tokom ceremonije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, sutra, 5. septembra, tako što bi se obučeni u majice sa crnogorskim nacionalnim i državnim obilježjima priključili protestu koji organizuju građani Cetinja i u nekom trenutku pokušali da probiju blokade i pokušaju upad u Manastir.

Pobjedi je ovu informaciju potvrdilo više izvora iz sigurnosnog sektora, a kako objašnjavaju, cilj im je da na taj način “daju povod policiji da reaguje” i izazovu haos.- To bi bio povod, prije svih srpskim medijima, da satanizuju crnogorske građanske snage i diskredituju protest – objašnjavaju sagovornici Pobjede.
Izvori iz sigurnosnog sektora trvde da je i u Nikšiću spremno stotinjak srpskih ekstremista koji bi trebalo da budu prevezeni do Cetinjskog manastira. Tvrde i da su im plaćene dnevnice, te da im je Crkva Srbije osigurala i smještaj i hranu. Neki od njih, navodno, jučer su prebačeni u Podgoricu, u jednu kuću odakle će se zaputiti ka crnogorskoj prijestolnici.

Zanemarena upozorenja o velikom sigurnosnom riziku

Sve ove informacije, kažu sagovornci, imaju sigurnosne službe, i više od toga, ali političari su odlučili da zanemare upozorenja da je ustoličenje Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru događaj koji nosi ogroman sigurnosni rizik i mogućnost da može doći i do nereda većih razmjera.

Direktor Opće bolnice Cetinje Vladimir Pavićević, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije, u četvrtak je donio odluku da zbog mogućnosti incidenata na Cetinju i povećanog prijema pacijenata, te radi sigurnosti hospitalizovanih, ali i bolničkog osoblja, do nedjelje, 5. septembra, na kućno liječenje budu otpušteni svi bolesnici za koje je to moguće, kako bi tog dana bilo što više slobodnih kreveta u ovoj ustanovi.

U Upravi policije je, međutim, rečeno da to nije zahtijevano od Pavićevića, već da je organizovan sastanak na kojem je on samo obaviješten da će u nedjelju na Cetinju biti organizovan neprijavljeni skup sa visokim rizikom i da bolnica organizuje rad u skladu s takvom informacijom.

– Odluku sam donio iz razloga sigurnosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imat ćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana – kazao je Pavićević.

Izvori bliski građanima Cetinja koji će se okupiti 5. septembra kako bi izrazili protest zbog ustoličenja Joanikija ističu da nikome od snaga koje su okupljene oko ideje protesta ne pada na pamet da toga dana imaju Manastir kao metu.

– Mićović, kad bude ustoličen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kao i do sada boravit će i u Cetinjskom manastiru. Mi samo želimo da pošaljemo poruku da ne pristajemo na okupatorski čin njegovog ustoličenja u našoj svetinji – kažu oni.

Cetinjanima će podršku pružiti i građani iz ostalih krajeva Crne Gore, a dolazak su najavili i iz većine opozicionih partija.

Izašli ususret interesima tuđe zemlje i crkve

Uz crnogorske građane stao je i predsjednik države Milo Đukanović koji je saopćio da će se pridružiti protestnom skupu ako crnogorske vlasti i Crkva Srbije budu istrajne da se ceremonija ustoličenja Joanikija obavi u Cetinjskom manastiru.

I dok tenzije iz dana u dan rastu i bez obzira na jasan stav ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da država ne može garantovati sigurnost građana 5. septembra u Prijestolnici, Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava premijer Zdravko Krivokapić, jučer je odlučilo da podrži Joanikija i Crkvu Srbije i dozvoli im da svoj naum sprovedu u djelo. Mišljenje su izuzeli članovi ovog tijela – ministar Sekulović i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, predstavnik Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić.

Nova crnogorska vlast tako je državu dovela u ogroman rizik potencijalnog haosa donošenjem isključivo političke odluke kako bi izašla ususret interesima tuđe zemlje i crkve. Izvori Pobjede iz sigurnosnih službi rekli su nam da je napravljen plan prema kojem će biti uspostavljeni kontrolni punktovi na izlazima iz svih gradova.

– Plan je da se zaustavljaju i kontrolišu osobe i vozila sa crnogorskom ikonografijom i traži osnov za njihovo zadržavanje u policijskim stanicama, kako bi spriječili da stignu na Cetinje – tvrde izvori.

Ističu da će glavne saobraćajnice prema Cetinju iz Podgorice, Budve, Kotora, Nikšića i Danilovgrada biti pokrivene operativom i uniformisanom policijom, te da će, osim ovih, biti pokriveni i sporedni putevi. Navode i da se veliki dio policije ne slaže sa datim instrukcijama, ispoljavaju nezadovoljstvo. Na Cetinje su upućene specijalna i posebna jedinica, te interventne jedinice iz svih centara sigurnosti, kao i veliki broj inspektora kriminalističke policije. Operativnom štabu, navodno, veliki problem predstavlja kako će da organizuju djelovanje policije u slučaju nereda ako se u Prijestolnici pojave štićene ličnosti.

Načelnik BIA-e i “Kobre” u Crnoj Gori?!

Goran Colić, načelnik Pete uprave BIA-e (srbijanska Bezbjednosno informativna agencija) čiji je zadatak prisluškivanje i tajno praćenje, uveden je ilegalno u Crnu Goru – potvrdilo je Pobjedi više izvora iz crnogorskog sigurnosnog sektora. Nekadašnji komandant specijalne jedinice “Kobre” u Vojsci bosanskohercegovačkog entiteta RS, kako navode izvori, ušao je u Crnu Goru seoskim putevima na području Gostun – Bistrica, u reonu bjelopoljske općine. Navodno, u tome su mu pomogli neki od čelnika bjelopoljske policije. Prema nekim informacijama Colić će tokom noći napuštiti Crnu Goru.

– BIA je već instalirala svoju opremu ispred i u Manastiru Cetinje, svu prislušnu opremu, opremu za ometanje mobilnog signala, kao i video nadzor koji pokriva zonu oko Manastira – tvrde izvori.

Kažu i da na području Gostuna čeka još 60-ak bivših pripadnika Kobri koji su u noći između petka i subote trebali da budu prebačeni u Crnu Goru i da se onda iz Bijelog Polja uključe u konvoje autobusa koji dolaze iz Srbije, a idu ka Podgorici.

– Njihova uloga će biti da nakon programa ispred Hrama u Podgorici koji je predviđen za subotu uvečer isprate patrijarha srpskog Porfirija i sveštenike na Cetinje, kao i da intervenišu u slučaju eventualnih sukoba – ističu izvori.

Uprava policije sinoć je negirala informaciju da je u Cetinjskom manastiru BIA instalirala svoju opremu, te da će u Crnu Goru biti uvedeni pripadnici specijalne jedinice Kobre. Nisu negirali da je Colić ilegalno ušao u zemlju.

U nedjelju je u Cetinjskom manastiru planirana ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija Mićovića, a taj događaj tretira se kao visokorizičan. Ustoličenju će prisustvovati i patrijarh srpski Porfirije.