Home Novosti POGODNOSTI ZAKONODAVSTVA U HRVATSKOJ: Ratni zločinac iz Mostara Maka Radić ubrzo bi...

POGODNOSTI ZAKONODAVSTVA U HRVATSKOJ: Ratni zločinac iz Mostara Maka Radić ubrzo bi mogao na slobodu

Presuđeni ratni zločinac Marko Radić Maka, pravosnažno osuđen u BiH na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara, prebačen je iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj

Pravosnažnu presudu izreklo mu je Apelaciono vijeće Suda BiH u martu 2011. godine. Budući da se Radić u pritvoru se nalazio više od pet godina, to vrijeme mu je uračunato u buduće vrijeme izdržavanja kazne. Praktično, ovaj zločinac je odslužio 12 godina.

Radić, koji ima dvojno državljanstvo, podnio je molbu za transfer u Hrvatsku, a to je mogao učiniti, kako pojašnjava advokat Asim Crnalić, na temelju Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Sporazuma BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

A kako su pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, nakon priznanja presude suda iz BiH, Županijski sud u Zagrebu donio je odluku kojom se priznaje i izvršava presuda suda iz naše države.

Tako je sopstvenom i željom Hrvatske da ga “ugosti”, Radić prebačen u susjednu zemlju.

Čin priznanja presude pravosuđa BiH zapravo znači da je Hrvatska utvrdila da je presuda izrečena u skladu sa zakonima ove države i u skladu sa međunarodnim standardima.

“To u praksi znači da je Radić sada na izdržanju kazne po osnovu presude suda iz Hrvatske, a ne po osnovu presude Suda BiH”, kaže za Vijesti.ba prof. dr Almin Dautbegović, advokat i pravni stručnjak.

Kako ističe, Hrvatska je morala priznati presudu BiH u Radićevom slučaju, što znači da ju je dovela na nivo kao da ju je izrekao sud u Hrvatskoj, a ministri pravde dviju država odobrili su proceduru.

“Dakle, izdržavanje kazne se nastavlja tamo gdje se vremenski stalo. Vrijeme koje je Radić proveo u pritvoru i zatvoru u BiH mu se uračunava, a ostatak izrečene kazne će izdržavati u Hrvatskoj”, kaže Dautbegović.

No, budući da Radić sada izdržava zatvorsku kaznu u preostalom dijelu po osnovu presude koju je izrekao sud u Hrvatskoj, mogućnost pomilovanja ili prijevremenog otpusta vezuje se za nacionalno zakonodavstvo zemlje u kojoj služi kaznu. Stoga je otvoreno pitanje kakva je sudska praksa u Hrvatskoj.

Advokatica Vasvija Vidović pojašnjava za Vijesti.ba da se uslovni otpust obično vezuje za dvije trećine odslužene kazne.

“Koliko mi je poznato, u Hrvatskoj važi standard koji važi u većini zemalja EU, a to je uostalom slučaj i u Međunarodnom tribunalu u Hagu, da uslovni otpust ide nakon dvije trećine odslužene kazne.

Otpust ne ide po automatizmu, nego sud razmatra eventualnu molbu osuđenika i cijeni njegovo sveukupno ponašanje. Stoga, otpust ne dobiju svi po automatizmu nakon dvije trećine odslužene kazne”, ističe Vidović.

Dautbegović ističe da je praksa u BiH drugačija u odnosu na onu u Evropi.

“Evropa je tu liberalnija. Recimo, kada nekom u Evropi bude izrečena kazna od pet godina, slobodno računajte da su to 2,5 godine.

Dakle, nakon pola izdržane kazne u Evropi, može se računati na to da je osuđeni slobodan. Zakon u BiH nije pratio evropske trendove, pa je u bh. pravosuđu neka mjera dvije trećine odslužene kazne.

Nisam siguran da je i Hrvatska pretjeralno liberalna, odnosno ne vjerujem da postoje značajne razlike u odnosu na sudsku praksu u BiH”, navodi on.

U krivičnom zakonu Hrvatske ipak se navodi da sud može otpustiti osuđenika sa izdržavanja kazne ukoliko je izdržao najmanje jednu polovinu kazne, ali ne manje od tri mjeseca, ako se osnovano očekuje da neće počiniti krivično djelo, te ako na to pristaje.

S druge strane, hrvatski Zakon o izvršavanju kazne zatvora kaže da uslovno otpuštanje osuženog može biti predloženo i nakon izdržane jedne trećine kazne ako je on obolio od teške bolesti, a ne u zatvoru u kojem služi kaznu ne postoje uslovi liječenja.

Radić je pravomoćno presuđen na 21. godinu zatvorske kazne, od kojih je već odslužio 12. Da je ostao u BiH, bile bi mu potrebne još dvije godine da odsluži dvije trećine.

No, ovaj ratni zločinac je odlučio, a Ministarstvo pravde BiH i Sud BiH su potvrdili tu odluku, da ostatak kazne služi u Hrvatskoj, po svemu sudeći, svjestan prednosti krivičnog zakonodavstva Hrvatske.

Nezvanične informacije govore da će Radić u roku dva mjeseca biti pušten na slobodu.

(Vijesti.ba)