Home Novosti Pokrenuta peticija da se Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada

Pokrenuta peticija da se Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada

Zbog radikalnih ideoloških stavova i desne angažiranosti austrijskog književnika Petera Handkea, pokrenuta je peticija za povlačenje odluke da se Nobelova nagrada za književnost 2019. dodijeli upravo njemu.

Otkako je obznanjeno da je ovaj autor dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini, koji je 90-ih bio tvrdi zagovornik politike Slobodana Miloševića, ne stišava se bura u vezi njegovog lika i djela.

Na platformi Change.org pokrenuta je peticija da se ovom od jučer nobelovcu oduzme ova prestižna književna nagrada, a kao razlog navodi se činjenica da je on svesrdno podržavao Slobodana Miloševića, osobu koja je bila odgovorna, kako stoji u objašnjenju, za nepravednu smrt stotina hiljada nedužnih ljudi i za desetine hiljada silovanih žena i muškaraca.

“Osoba koja brani takvo čudovište ne zaslužuje ni najjednostavnije književno priznanje, a kamoli Nobelovu nagradu. Pošaljite glasnu i jasnu poruku Odboru za Nobelove nagrade da ne odobravamo nagrađivanje apologeta masovnih ubica”, stoji u peticiji.

Do ovog momenta peticiju je potpisalo više od 8.000 ljudi, a odluku da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu osudio je i PEN Centar SAD-a.