Home Novosti BiH POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ NAJAVLJUJE: Dodik je Vučiću udario šamar nakon kojeg...

POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ NAJAVLJUJE: Dodik je Vučiću udario šamar nakon kojeg nema povratka, a Čović je krenuo u ambis Tuđmanovim stopama…

Očigledno je da u bošnjačkom korpusu porodica Izetbegović ni po čemu nije nasljednica Alije Izetbegovića. Na drugačiji način se dijele karte, kazao je Janjić.

Beogradski politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktualnom političkom trenutku i krizi koja potresa Bosnu i Hercegovinu, komentirao Dodikove secesionističke poteze i ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zaoštravanju odnosa u BiH te najavio mogući rasplet situacije.

SNSD Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS-a nastavio je sa prijenosom nadležnosti sa države na entitet. Kako ocjenjujete najnoviji napad na ustavni poredak BiH i prijenos nadležnosti VSTV-a BiH na entitetsku razinu?

“Prvo, da konstatujemo da je Dodik to uradio mimo svih poziva od Američke ambasade, preko Evropske komisije, da to ne radi. Drugo, taj je zakon od posebne težine jer se tiče i sastava VSTV-a i statusa stranaca u njemu. Dvije su stvari u igri. Moguće je da ovo o čemu govori opozicija, da Dodik sebi sprema priču za buduće izbore. Vidi se po nacrtu teksta da je on manipulativan i da je to nešto što će se primijeniti godinu dana kasnije. Moguće je da on time pojačava poziciju u pregovorima u sopstvenom opstanku na vlasti i izbjegavanja odgovornosti. To je najopasnija varijanta, jer on očito ne razumije situaciju u kojoj se nalazi i zbog čega su mu uvedene sankcije. Ne razumije da će njegovo ponašanje biti na svaki način izolovano politički i sankcionisano ne samo ekonomski. On uporno pokušava da podrije postojanje Republike Srpske i realizuje formulu – poslije mene-potop. Milorad Dodik s ovim se potezom potpuno diskreditovao kao neko s kim se može razgovarati. Dva dana ranije najavio je povratak u državne institucije, navodno je poslušao Vučića koji mu je sugerirao povratak. Ovim je on Vučiću udario ozbiljan šamar. On ne razumije da povratak znači povlačenje svih poteza secionističkih politika koje se tako kvalifikuju u međunarodnim krugovima, a ne nastavljati tu politiku. Ovo je samo jedna nova faza u zaoštravanju krize u BiH ali i u samoj Republici Srpskoj.”

Kakva je uloga Vučića u Dodikovoj destruktivnoj politici u BiH, igra li predsjednik Srbije dvostruku igru kada je u pitanju BiH?

“Očigledno, Vučić nema jasnu viziju sebe i Srbije u budućnosti. Ne snalazi se u najnovijim promjenama koji su ozbiljne i globalne. Govorim i o bezbjednosnim i onim neposrednim koje se tiču položaja Balkana i odvijaju se na relaciji – Evopska unija i Amerika s jedne strane, a Rusija s druge, povodom Ukrajine. Ne može više da uhvati signale koji ugrožavaju i njegovu poziciju u Srbiji i signale o ozbiljnoj destabilizaciji Srbije koja je otpočela. Dakle, ovo što mu je Dodik uradio to može samo da mu uradi smrtni neprijatelj. Da mu udari novi šamar, da ovjeri zapravo njegovu nesposobnost da procijeni. Ne treba više računati na Vučićevu intervenciju prema Dodiku, jer Dodik više nema manevarski prostor. Ukoliko vjeruje na manipulacije iz Zagreba, koje su vješto odigrali podjeljenim ulogama proruskog Milanovića i proeuroatlantskog Plenkovića, sa korištenjem Čovića, onda je Dodik mnogo naivniji političar i manje obaviješten nego što sam ja mislio.”

Pratili ste govor Dragana Čovića pred parlamentom Republike Srpske, u Saboru je zbog njegovih riječi zaiskrilo, no poruka premijera Plenkovića i predsjednika RH Milanovića je jasna, još uvijek stoje uz Čovića?!

“To je najjeftinija politikantska predstava. Doći s onom vrstom govora i solidarnosti, a u suštini učvršćivati hrvatski etnonacionalistički koncept, a tražiti od RS-a da mu da podršku tom konceptu. Taj spin se zvao saradnja Miloševića i Tuđmana u podjeli BiH. Sve ciljeve koje je Tuđman htio ostvariti, oni su preko te priče ostvarivali. Priča da se iskoristi Dodik da se kandiduje nova podjela BiH da bi se formirao entitet je zapravo guranje Dodika na pozicije prije rata. Podsticati Dodika i RS u negiranju sadašnjosti je vrlo opasno.”

Jeste li zabrinuti za razvoj situacije u BiH, postoji li bojazan od izbijanja ratnih sukoba?

“Mislim da je ta faza prevladana. Deset dana prije sjednice Savjeta bezbjednosti došlo je do dogovora između Amerike i Rusije. Dodik i Vučić i ostali nisu dobro pročitali šta je ministarstvo spoljnih poslova Rusije kandidovalo. Balkan se ne spominje. Pripada drugoj strani, američkoj strani. U krajnjoj liniji, novi dogovor da će Amerika direktno raditi s Njemačkom i Velikom Britanijom govori da će se sada Berlin boriti sa diplomatama i baviti zastojima u procesu. Dvojac koji ispred Amerike i Evropske unije treba da izdejstvuje promjene Izbornog zakona i djelomične promjene Ustava BiH, ne funkcioniše zahvaljujući predstavnice Evropske unije Eichhorst i tim izmišljanjima nemogućih koncepata. Kao što se dogodio i u situaciji s Kosovom, kada je sve blokirano idejom o istočnoj Belgiji.

To što Čović manipuliše da ne dođe do izbornih promjena a istovremeno ucjenjuje s rokovima, to ne može proći.”

ANALIZA IZ HRVATSKE: IZETBEGOVIĆ OKRENUO VODU NA SVOJ MLIN, DODIK I ČOVIĆ SE MOGU POKRITI UŠIMA | Hayat.ba

Nakon 30 godina vladavine nacionalnih stranaka, BiH se nalazi u najvećoj političkoj krizi od završetka rata, nacionalizam buja, a mladi se masovno iseljavaju. Ima li BiH budućnost sa Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem?

“Dodikove ujdurme sa Čovićem i Izebegovićem su zadnje dvije tri godine podgrijale konflikt. Led je pukao, to više nije zamrznuti konflikt. BiH je u teškoj situciji, ali će sigurno opstati. Od kako postoji Bosna bilo je raznih režima i careva ali identitet je opstajao. To je jedna tačka spajanja civilizacija, koliko god djelovala slaba ipak se održavala, čak i u vrijeme podjele po banovinama. Ovoga puta je izazov jednostavan. Pitanje je samo kada će se BiH organizovati kao osobena održiva jednica. Veliki je problem to što se političke elite ne snalaze. Vidjelo se to u pregovorima oko izbornog zakona, Čović se potpuno pogubio. Očigledno je da u bošnjačkom korpusu porodica Izetbegović ni po čemu nije nasljednica Alije Izetbegovića. Na drugačiji način se dijele karte. S druge strane, opozicija u RS-u vjeruje kao da su bogom dati i da će stranci da im završe posao. Da je bilo hrabrosti u opoziciji RS-a, a imali su otvorene karte, mogli su da naprave novu većinu. Opozicija je mogla napraviti novu većinu na državnom nivou a to se moglo onda preliti i na RS. Rizik i odgovornost mora neko da preuzme.”

(Razgovarao: M. ILIČIĆ / SB)