Home Novosti BiH Poruka iz Vijeća za opće poslove EU o kandidatskom statusu BiH: “Ovo...

Poruka iz Vijeća za opće poslove EU o kandidatskom statusu BiH: “Ovo je historijski trenutak”

U pozitivnom svjetlu spomenuta je odluka da se potvrdi kandidatski status za BiH

Vijeće za opće poslove EU-a danas je održalo sjednicu na kojoj je razgovarano o brojnim aktuelnim temama, a u pozitivnom svjetlu spomenuta je odluka da se potvrdi kandidatski status za BiH.

“Ovo je historijski trenutak i vjerujemo da će u Bosni i Hercegovini iskoristiti ovu priliku da ubrzaju potrebne reforme”, poruka je Mikulaša Beka, češkog ministra za evropske poslove.

“Proširenje je od strateške važnosti za EU. Istovremeno, ni jedna druga politika ili inicijativa, odakle god da dolazi, ne može da se mjeri s evropskom perspektivom za zapadni Balkan“, poruka je iz Evropske komisije.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik EK kazao je da je proteklih šest mjeseci bilu izuzetno komplikovano zbog događaja i prilika koji su se odigrali u Evropi:

“Ovih šest mjeseci je bilo izuzetno komplicirano s obzirom na kontinuiranu agresiju Rusije protiv Ukrajine i problema koji su se pojavili u poslovanju. Mora se pozdraviti pristup. To se pokazalo značajnim posebno u današnjoj odluci da se preporuči kandidatski status za BiH koji će vijeće potvrditi u četvrtak. To je jako snažan signal za Zapadni Balkan. Posebno u novom geopolitičkom kontekstu“, piše N1.

Dodao je da nijedna druga politika ne može parirati evropskoj perspektivi koju ima Zapadni Balkan:

“Kao što ste možda već čuli i kao što sam ranije govorio, od strateškog je značaja za EU i vjerujem da niti jedna druga politika i perspektiva ne može parirati evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Također pozdravljam zajedničku deklaraciju tri institucije koje postavljaju ključne prioritete za 2023. Time se otvara put za potpisivanje deklaracije na marginama sjednice Evropskog vijeća“.