Home Novosti BiH PORUKA ŠPANSKOG KRALJA: “BiH ima podršku Španije u očuvanju suvereniteta, TO NAM...

PORUKA ŠPANSKOG KRALJA: “BiH ima podršku Španije u očuvanju suvereniteta, TO NAM JE…!”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Madridu sa Njegovim Veličanstvom Filipom VI.

Sagovornici su razgovarali o prijateljskim odnosima između dvije države, o unaprjeđenju političkih, ekonomskih ali i kulturnih veza između dvije prijateljske zemlje. U tome smislu razgovarano je i o ideji otvaranja Instituta Miguel de Cervantes u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost Njegovom Veličanstvu Filipu VI za pomoć Kraljevine Španije koja je pružena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pri tome izrazivši saučešće zbog smrti generala Luisa Carvajala koji je komandovao španskim trupama u Bosni i Hercegovini.

Kralj Filip VI istakao je kako u vojsci Kraljevine Španije mnogi vojnici i generali osjećaju povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, te da su vrlo česta prisjećanja na angažman španske vojske u Bosni i Hercegovini.

Kralj Filip VI izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se Vlada Kraljevine Španije obavezala na aktivniji angažman i pomoć Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomske saradnje, naglasivši podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te da je to zajedničko i Bosni i Hercegovini i Kraljevini Španiji. Također, Kralj Filip VI s tim u vezi naveo je da u Kraljevini Španiji posebno prate dešavanja u jednom od bosanskohercegovačkih entiteta.

Predsjedavajući Komšić kazao je da se sva otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini moraju rješavati uz više međusobnog razumijevanja, te isključivo kroz institucije države Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić danas se sastao i sa premijerom Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom koji je najavio zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

(SB)