Home Novosti BiH PORUKA ŽELJKA KOMŠIĆA DALEKO SE ČUJE: “9. januar, simbol neuspješnog pokušaja secesije...

PORUKA ŽELJKA KOMŠIĆA DALEKO SE ČUJE: “9. januar, simbol neuspješnog pokušaja secesije i priključenja BiH ‘velikoj Srbiji”

Željko Komšić potpuno otvoreno: “Rekao sam to i njima, imam to pravo da kažem lično, možemo biti ponosni i zadovoljni našim djevojkama i momcima u OSBiH”
Željko Komšić potpuno otvoreno: “Rekao sam to i njima, imam to pravo da kažem lično, možemo biti ponosni i zadovoljni našim djevojkama i momcima u OSBiH”

“Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda”.

“Deveti januar nije ništa drugo nego dan koji se ne može tretirati drugačije nego kao godišnjica početka neuspjelog pokušaja secesije dijela Bosne i Hercegovine ili pripojenja cijele Bosne i Hercegovine u sastav Republike Srbije”.

Poručio je ovo u svojoj reakciji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Svo paradiranje vlasti entiteta Rs samo je pokušaj da se prikrije historijski poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima. Osnovni cilj te politike bio je zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije, odnosno njena integracija u sistem “Velike” Srbije. Taj neispunjeni cilj proklamovali su sami akteri velikosrpske politike i to upravo 9.januara, kada je takozvana Skupština srpskog naroda 9.januara 1992. u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica”, navodi Komšić.

Dodaje da je “jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, (jer izjašnjavanje te nelegalne skupštine za razliku od referenduma od nezavisnosti BiH niko u svijetu nije priznao) primjene genocidno nasilje”.

“Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet je 9.januara, ali u konačnici nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji. Kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju godišnjicu 9. januara one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Republike Srbije”, poručuje Komšić i dodaje:

“Česti pozivi velikosrpskih političara sa obje strane Drine na navodno ujedinjenje na najbolji način svjedoče neispunjenosti političkih ciljeva 9. januara i ciljeva koji su proklamovani kroz deklaraciju nelagalne takozvane Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine. RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Republike Srbije kao što je to bilo zamišljeno i kao što je u ime toga počinjen genocid nad Bošnjacima i zločini protiv čovječnosti nad Hrvatima u BiH”.

On navodi da su “akteri velikosrpske politike sa obje strane Drine propustili u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine”.

“U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve građana Bosne i Hercegovine i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH. Iako ih nastavljaju zastupati, nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Milorad Dodik niti smije, niti može, niti ima odakle žrtvovati preko dvadeset i jednu hiljadu srpskih vojnika (koliko je tokom agresije stradalo) za novi pokušaj secesije. A toliko mu je naime potrebno, samo za pokušaj”, navodi Komšić.