Home Novosti BiH PORUKE SA SASTANKA S ANDREJEM PLENKOVIĆEM: Čović i pored presude ne odustaje...

PORUKE SA SASTANKA S ANDREJEM PLENKOVIĆEM: Čović i pored presude ne odustaje od “legitimnog predstavljanja”

Čović je rekao da je novi saziv Vijeća ministara ostvario napredak kada je riječ o sprovođenju reformi na evropskom putu BiH i da je nedavno usvajanje reformskih zakona “snažan iskorak za evropsku BiH”.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović i hrvatski premijer Andrej Plenković konstatovali su na sastanku u Zagrebu da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i “legitimno predstavljanje” ostaju prioritet i pored presude Evropskog suda za ljudska prava, prenose Srna i N1.

Istaknuto je da su stabilan politički dijalog, povjerenje i “ravnopravnost tri konstitutivna naroda” ključni za razvoj evropske BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je rekao da je novi saziv Vijeća ministara ostvario napredak kada je riječ o sprovođenju reformi na evropskom putu BiH i da je nedavno usvajanje reformskih zakona “snažan iskorak za evropsku BiH”.

Plenković je rekao da je nastavak reformskog procesa ključan kako bi BiH započela pristupne pregovore sa EU, te naglasio da će Hrvatska i dalje pružati snažnu podršku BiH.

On je poručio da je potrebno nastaviti razgovore političkih aktera u BiH o izbornoj reformi radi funkcionalnosti zemlje i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Plenković je najavio nastavak snažne podrške Vlade Hrvatske u postizanju potpune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i ostvarenju njegovih Ustavom zagarantovanih prava na svim nivoima.

Na radnom sastanku Čovića i Plenkovića je ocijenjeno da su bilateralni odnosi BiH i Hrvatske zadovoljavajući, a razgovarano je i o daljem jačanju saradnje u brojnim važnim područjima.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava usvojio je 29. avgusta apelaciju Slavena Kovačevića, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. U presudi je proglasio državu BiH odgovornom za diskriminaciju i kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju su vlasti BiH priznale kao pravni propis superioran čak i Ustavu BiH.

Sud u Strazburu je, pojasnio je Kovačević, ovom presudom najavio kraj dominacije tri etno-nacionalne grupe i najavio dolazak građanskog predstavljanja u politički život BiH.

Rekao je da je međunarodni sud naredio Bosni i Hercegovini da osigura ravnopravnost svih njenih građana u političkom životu u skladu sa temljnim vrijednostima i principima demokratije i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Previous articleSenada Sejfića su pretukli Srbi iz susjednog sela…! – Duraković otkrio identitet napadača
Next articleSvjedok ispričao kako je pretučen povratnik kod Zvornika
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.