Home Novosti POSLANICA ZELENIH U EVROPSKOM PARLAMENTU DEMOLIRALA VUČIĆA: “Tvrdnje SNS-a da je opozicija...

POSLANICA ZELENIH U EVROPSKOM PARLAMENTU DEMOLIRALA VUČIĆA: “Tvrdnje SNS-a da je opozicija kriva za požar u Vinči treba…”

“Mi očekujemo da Vlada Srbije sprovede reforme na koje se obavezala”, kaže Viola von Cramon Taubadel

Najprije, bilo mi je drago što sam ponovo boravila u Srbiji nakon dugotrajne “korona pauze” od gotovo godinu i po, kaže u pisanom odgovoru za Danas Viola von Cramon Taubadel, poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu.

Sagovornica Danasa tako sumira svoju najnoviju posjetu Beogradu, tokom koje je obišla i mjesto požara u Vinči.

Von Cramon Taubadel, inače izvjestiteljica za Kosovo Evropskog parlamenta, ističe da budući i da je “izvjestiteljica iz sjenke za Srbiju od suštinske mi je važnosti da dobijem informacije iz prve ruke od različitih sagovornika”.

“Stoga, odlučila sam da se sastanem sa dugogodišnjim partnerima Fondacije Heinrich Böll u Srbiji, poput predstavnika RERI-ja (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, prim. novinarke), Koalicije 27, CRTE (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), boraca za ljudska prava i novih ‘zelenih pokreta’“, objašnjava ona.

Upitana kakav je utisak stekla o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, ova europoslanica navodi: ”Vrlo je važno napomenuti da mi u Evropskom parlamentu veoma pažljivo pratimo razvoj situacije”.

“Mi očekujemo da Vlada Srbije sprovede reforme na koje se obavezala. To je i dalje preduslov za otvaranje bilo kojeg novog klastera (grupe pregovaračkih poglavlja, prim. nov.). Vladavina prava je, bez sumnje, jedan od kamena temeljaca daljeg napretka u Srbiji“, napominje Von Cramon Taubadel.

Sagovornica Danasa ukazuje: ”Požar kojem smo bili svjedoci u Vinči naglašava potrebu za hitnim sprovođenjem reformi u oblasti ekologije, klime, zdravstva, i u pratećim domenima”.

“Na osnovu mojih sastanaka, razumjela sam da je nivo svijesti za ove teme odnedavno porastao”, zaključuje Viola von Cramon Taubadel.

Viola von Cramon Taubadel ne želi da se osvrće na tvrdnje prorežimskih tabloida i pojedinih poslanika SNS koji krive opoziciju za izazivanje požara u Vinči. Ona navodi da to treba ignorisati “jer nije uopće vrijedno komentara”.