Home Novosti BiH POSLJEDNJE UPOZORENJE ČOVIĆU/ NAKON BLOKADE HDZ-a: Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stiže...

POSLJEDNJE UPOZORENJE ČOVIĆU/ NAKON BLOKADE HDZ-a: Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stiže u Bosnu i Hercegovinu

Ovo će biti finalno upozorenje EU prema kadrovima SNSD-a i HDZ da prestanu s opstrukcijom oko provođenja izbora, ukoliko do tada sami ne uklone ovu blokadu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u petak i subotu (20. i 21. maja) boravit će u BiH. Kako javljaju agencije, on će ova dva dana boraviti u Sarajevu i Mostaru gdje će se susresti s najvišim zvaničnicima BiH.

Ključna tema je da Vijeće ministara na čelu sa Zoran Tegeltijom (SNSD) odnosno Ministarstvo finansija BiH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom (HDZ BiH) konačno osiguraju 12,5 miliona KM potrebnih za održavanje izbora. Jučerašnji pokušaj nije uspio zbog HZD-ove blokade dok su ostale stranke podržale prijedlog CIK-a.

Ovo će biti finalno upozorenje EU prema kadrovima SNSD-a i HDZ da prestanu s opstrukcijom oko provođenja izbora, ukoliko do tada sami ne uklone ovu blokadu.

Portal Fokus navodi da Michel neće potpisivati nikakve zajedničke izjave sa bh. liderima o nastavku izborne reforme.

Michel, pak, tokom posjete Sarajevu i Mostaru neće samo razgovarati o državnim političkim pitanjima, nego i o procesuiranju sistemske korpucije, pa će se, s tim u vezi, sastati i sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduanom Kafedžićem i savjetnikom u ime Američke ambasade Erikom Larsonom, te zvaničnicima vlasti u Kantonu Sarajevo.

Previous articleKomšić jutros stigao na operaciju na neurohirurgiju KCUS-a
Next article“PRIČE BOŠNJAČKIH BOTOVA”: Željana Zovko objasnila kakvu je to kartu BiH Plenković crtao (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.