Home Novosti BiH POTEZ GORDANE TADIĆ DIGAO HRVATSKU NA NOGE: DORH može dignuti optužnice protiv...

POTEZ GORDANE TADIĆ DIGAO HRVATSKU NA NOGE: DORH može dignuti optužnice protiv 29 oficira Armije BiH, procurili detalji…

Hrvatska je nedavno dobila zamolnicu Tužiteljstva BIH, kojom se od Hrvatske traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske osumnjičenih za navodne počinjene ratne zločine tokom akcije Bljesak.

Hrvatski portal “Dnevno.hr” donosi popis optuženih pripadnika Armije RBiH i detalje iz optužnica koje bi uskoro mogle biti podignute.

-Pitanje koje se među upućenima postavlja jest i ono zbog čega hrvatsko Državno odvjetništvo ne podiže optužnice protiv časnika takozvane Armije BIH koji se sumnjiče za zločine počinjene nad hrvatskim narodom kako u susjednoj BiH, tako i u Hrvatskoj, piše “Dnevno.hr”.

-Popis takvih je podugačak, predstavnici hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH dostavili su 2017. godine Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznene prijave u kojima su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe. Kaznenih prijava ima ih 29, a na popisu se nalazi general Sefer Halilović, bivši agent KOS-a i nekadašnji načelnik Armije BIH koji je sudjelovao u ratu protiv Hrvatske. U agresiji na Hrvatsku, u području Zadra i Benkovca istaknuo se pak Mirsad Bezdrob, poznat i kao Kan, a u razaranjima Vukovara u zračnim operacijama prema kazenenoj prijavi sudjelovao je Mevludin Bešić, zamjenik zapovjedništva zrakoplovstva Armije BiH te general Nedžad Ajnadžić.

Prema istoj prijavi Aldo Tulek bio je zapovjednik mješovite avio-eskadrile i zapovjednik zrakoplovne baze u Bihaću s koje su poletjeli zrakoplovi koji su bombardirali Banske dvore. Mirsad Ćatić, poznatiji kao Čuperak, planirao je, ali i realizirao napade na Zadar, dok se u napadima na Vukovar isticao i Asad Paldum, bivši zapovjednik 102. motorizirane brigade.

Sudionik agresije na Hrvatsku, stoji u prijavi, bio je i general Sead Delić koji je ratovao na varaždinskom području gdje je odlikovan ordenom za hrabrost JNA. U Dalmaciji s Kninskim korpusom i u Kupresu ratovao je Sulejman Tabaković, znan i kao Tetak, a sudionici agresije na Hrvatsku, navodi se, bili su i Nahid Mehić te general Armije BiH Anđelko Makar, dok je na području Maslenice ratovao pukovnik Nedeljko Veraja. Kao jedan od tvoraca mudžahedinskih postrojbi u BIH spominje se general Sakib Mahmuljin, dok je u mornaričkom granatiranju Zadra, Šibenika i Splita, tvrde, sudjelovao brigadir Ramiz Dugalić.

Zapovjednik 7. muslimanske brigade pukovnik Šerif Patković prema prijavi izvršitelj je zločina u Dusini, a Salko Beba poznat je kao jedan od zapovjednika Armije BiH koji je prijetio međunarodnim čimbenicima masakriranjem hrvatskih civila, žena i djece ako HVO ne pusti zarobljene mudžahedine. U zapovijedanju ubojstava civila, žena i djece na području Općine Konjic isticao se Esad Ramić koji je to priznao i u vlastitim izvještajima zaplijenjenim u zapovjedništvu 4. korpusa Armije BiH.

U Konjicu je protiv Hrvata i Srba, sumnjiči se, ratovao zapovjednik 4. muslimanske brigade pukovnik Nezim ef. Halilović, a na konjičkom području pamte i Zejnila Delalića, višestrukog inicijatora sukoba između Muslimana i Hrvata u Konjicu i Jablanici. Upravnik zatvora u Konjicu tokom rata bio je Edo Žilić, a u vrijeme njegova upravljanja, ondje je zarobljenicima prisilno uzimana krv. S višestrukim ubojstvima u Bradini pored Konjica povezuje se Jasmin Guska, dok se s masakrom u selu Uzdol povezuje Envera Buzu. General Atif Dudaković istaknuo se u uništavanju Zadra, a najpoznatiji je po pokliču “Samo naredite, ići ćemo do Rima”. Kao egzekutor generala Vlade Šantića u Bihaću poznat je pukovnik Hamdija Abdić, dok je brigadir Mirsad Sejdić bio sudionik agresije na Hrvatsku sa zrakoplovne baze Željava kod Bihaća. U topničkim razaranjima Vukovara i Osijeka istaknuo se Rizvo Behram, general Selmo Cikotić smatra se odgovornim za nestanak hrvatskih intelektualaca u Bugojnu, a inače je bio savjetnik Bakiru Izetbegoviću. Muhamed Ćurić odgovoran je za protjerivanje Hrvata iz travničkog kraja, navodi se u optužnicama.

Popis je podugačak, a na optužnice iz BiH osvrnuo se i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

“Ja te optužnice doživljavam kao političke optužnice, čista glupost, zamislite vi da se sada država BiH petlja oko akcije Bljesak, hrvatski zapovjednici, hrvatski vojnici i hrvatski branitelji nisu ulazili na teritorij BiH, oslobodili su svoj okupirani teritorij, po meni je to sve čisto. Zamislite kad bi Hrvatska država poslije Bljeska prihvatila te optužnice, što će biti onda za Oluju, za našu posljednju operaciju”, kaže Rojs i napominje da to tako može ići u nedogled sve dok smo živi.

“Prema svima su se ponašali onako kako treba po svim međunarodnim pravilima i zakonima ratovanja i nema ništa nego ocjena čista desetka. Oni koji se ne mogu pomiriti s time, što nisu zadržali taj okupirani teritorij, što su mislili praviti neku državicu u državi, to im nije uspjelo, vjerujem da i neće dok smo mi živi“, oštar je Rojs te naglašava da se u BiH za sva vremena moraju raščistiti sukobi i da se “treba prestati maltretirati hrvatski narod”.

“Smiješno je što su naši te iste optužnice koje su došle u Ministarstvo pravosuđa prihvatili, to se trebalo odmah vratiti”, tvrdi Rojs koji zaključuje da je ovdje riječ o političkim optužnicama.

(SB)

Previous articleDODIK PRIZNAO SVE: „Istina je, dobio sam poziv na saslušanje za negiranje genocida, ja sam čovjek…“
Next articleSrpske stranke traže podobnog Bošnjaka u Srebrenici da smijene Durakovića
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.