Home Archive ”Potočarska povelja” Šoltesu, predlagaču amandmana o zabrani negiranja genocida

”Potočarska povelja” Šoltesu, predlagaču amandmana o zabrani negiranja genocida

Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na prijedlog Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i “Žena Podrinja” Bratunac, jednoglasno je odlučio da dodijeli “Potočarsku povelju” dr. Igoru Šoltesu, zastupniku u Evropskom parlamentu.

– “Potočarska povelja” zastupniku Šoltesu bit će dodijeljena za doprinos u promoviranju istine i zaštite žrtava genocida na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici. Osobe kao Šoltes trebaju biti predvodnici ideja Evropske unije, jer se samo istinom i pravdom može osigurati trajni mir u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi – smatraju u Pokretu “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

U saopćenju za javnost ovog pokreta navode da je Igor Šoltes bio predlagač amandmana na Rezoluciju, koja je 2018. godine usvojena u Evropskom parlamentu. Šoltesovim amandmanom je istaknuto da je temeljni korak Srbije na putu ka evropskim integracijama priznanje genocida u Srebrenici i puno prihvatanje i primjena presuda i odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i njegovog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS/MICT), navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)