Home Novosti BiH POTPUNI RASPAD SISTEMA: Panične reakcije iz Dodikovih redova na zahtjeve Valentina Inzka,...

POTPUNI RASPAD SISTEMA: Panične reakcije iz Dodikovih redova na zahtjeve Valentina Inzka, ovo ih je razbjesnilo…

“Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske insistirat će da visoki predstavnik Valentin Inzko “svim srpskim poslanicima dostavi na srpskom jeziku i ćirilici” njegovo pismo u kojem inicira vraćanje povelja s odlikovanjima ratnim zločincima”, rekao je šef ovog kluba Igor Žunić.

Žunić je naveo da je Inzko poslao pismo klubovima poslanika u entitetskoj Skupštini te da su poslanici to “pismo pročitali i preveli, jer kao što poznaju strane jezike, tako poznaju i taj jezik na kojem je on pisao”.

– Koliko god on kroz to pismo ocrnio srpski narod i nametnuo kolektivnu krivicu, što je nedopustivo u političkim okolnostima koje jesu u BiH, ali i nedopustivo uopšte u političkim okolnostima u bilo kakvoj vrsti politike, insistirat ćemo i od predsjednika Narodne skupštine da se od Inzka traži da se srpskim poslanicima obrati na srpskom jeziku i ćirilici – rekao je Žunić.

Pismo Valentina Inzka

On je izrazio nadu da Inzko razumije procese i stanje u BiH i da će razumjeti i ovaj zahtjev.

Pismo Valentina Inzka

-Ako to ne razumije, onda ne znamo zbog čega je ovdje i šta uopšte radi u BiH, rekao je Žunić, javlja Srna.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Nakon pisma uslijedile su reakcije iz političkih stranaka u RS-u, a čini se kako su ovog puta složni u jednom, a to je odugovlačiti odgovor na Inzkov ultimatum smišljajući izgovore.

(SB)

Previous articlePogledajte kako je Sandra Benčić, zastupnica u Saboru Hrvatske, u nekoliko minuta razotkrila lik i djelo Dragana Čovića
Next articleČović otkrio detalje sastanka sa Nelsonom, o jednoj temi posebno razgovarano: To ne dolazi u obzir!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.