Home Novosti BiH Potvrđena prvostepena presuda, Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

Potvrđena prvostepena presuda, Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

Podsjetimo, u maju prošle godine prostepeno Sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fireta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prostepenu presudu u predmetu “Respiratori”, potvrdio je za Federalnu televiziju Fadil Novalić.

To znači da su bivši premijer FBiH Fadil Novalić, bivi direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač kompanije “Srebrna malina” pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne.

Podsjetimo, u maju prošle godine prostepeno Sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fireta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora.

Ove kazne su, kako saznajemo, u cijelosti potvrđene.

U telefonskom razgovor za Federalnu televiziju Novalić je kazao:

“Da, istina je, nismo zvanično dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude – da, idem u zatvor.”

Prvostepenom presudom, podsjećamo, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude ukoliko i ona bude osuđujuća.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.