Home Novosti POTVRĐENO IZ HAGA: Obnavlja se postupak protiv Vjerice Radete!

POTVRĐENO IZ HAGA: Obnavlja se postupak protiv Vjerice Radete!

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale u Haagu (MICT), tijelo koje je naslijedilo Haški tribunal, odlučilo je da ponovo razmotri slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića.

 

Nakon što je u decembru prošle godine ova sudska instanca odlučila da se predmet protiv dvoje visokih funkcionera Srpske radikalne stranke prepusti srbijanskom pravosuđu, ispred Tužilaštva MICT-a uložena je žalba.

U njoj je zatraženo da se ta odluka poništi te naredi da se predmet procesuira pred Mehanizmom.

Žalbeno vijeće Mehanizma koje će odlučivati po žalbi formirano je 17. jula 2018.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštivanje Tribunala u Hagu, malverzacije i maltretiranje svjedoka tokom procesa Vojislavu Šešelju.

Šešelj je na kraju procesa osuđen kao ratni zločinac. Tribunal je zatražio od Srbije najprije da izruči Radetu i Jojića, a potom naložio zvaničnom Beogradu da se oni procesuiraju pred domaćim pravosuđem.

S obzirom na to da Beograd nije reagirao na zahtjeve, Mehanizam će preispitati svoju odluku.

Svi čelni ljudi MICT-a u seriji svojih istupa u medijima, ali i pred međunarodnim institucijama, poput Ujedinjenih naroda, te na forumima, kritizirali su Srbiju zbog nesaradnje.

Vjerica Radeta je rođenau BiH (Livno, 1955. gdoje), diplomirala je na Pravnom fakultetu Sarajevo iste godine kada i Vojislav Šešelj s kojim je od tada u bliskim odnosima. Šešeljevim Radiklima priključila

(Slobodna Bosna)