Home Archive POVRATNIKE SELA KRUŠEV DO I LUKE KOD SREBRENICE ZABORAVILA LOKALNA VLAST: DA...

POVRATNIKE SELA KRUŠEV DO I LUKE KOD SREBRENICE ZABORAVILA LOKALNA VLAST: DA NIJE BILO FUCZ NE BI IMALI HRANE I LIJEKOVA, A KAKO ĆE DJECA U ŠKOLU

Kako smo ranije izvijestili, tim Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) nakon više od deset sati neprekidnog rada na čišćenju puta dugog 21 kilometar, tri sata poslije stigao je u selo Luka kod Srebrenice.

Oni su prvi koji su nakon snježne mećave došli do snijegom zatrpanih povratnika. Tamo su i sada. Zajedno sa timom tamo je i Ćamil Duraković.

Posjetio je Duraković svoje rodno mjesto i tako se solidarisao s ljudima koji su danima odsječeni od svega.

– Ovo je ljudski gest baš kao i kada je u pitanju Fahrudin Solak sa svojim timom Civilne zaštite. Njenu i njegovim momcima svi su zahvalni za ovo što su uradili za ove povratnike – kaže nam Duraković.

Pripadnici Civilne zaštite uložili su maksimalni napor da bi došli do sela Krušev Do i Luke.

– Iako su očistili put on je improvizovano prohodan za terenska vozila sa lancima. Znači obični automobili se još ne mogu saobraćati ovim putem odnosno MZ Luka koja je oko 53 kilometra udaljena od Srebrenice. Palo je puno snijega i jednostavno sve paraliziralo. Na svu sreću FUCZ se probila do ovih sela i njihovi timovi i dalje dostavljaju hranu i neophodne lijekove povratnicima – priča nam Duraković.

Poražavajuće je da su se sinoć timu FUCZ pridružili i pripadnici CZ RS ali su brzo odustali. Naime, uvjeravali su tim FUCZ da je put prohodan i na prijedlog ekipe iz Sarajeva krenuli su prema zatrpanim selima. Ali nakon dva kilometra odustali su i vratili se nazad.

– Sramotan je takav ingronantan odnos lokalne zajednice prema ljudima koji žive na području ove mjesne zajednice. Svima je znano da je Luka u zimskom periodu uvijek u ovakvom stanju i da se mora konstantno raditi, čistiti da put ne bi bio u stanju u kakvom je bio sinoć ali i sada. U ponedjeljak počinje škola i djeca povratnika koja ovdje žive neće moći u školu. I zbog toga sam još više šokiran odnosnom lokalne zajednice prema ovim ljudima. Ovdje živi i dosta starijih osoba kojima su potrebni lijekovi. Ko o njima razmišlja? Na sreću da imamo ljudi poput gospodina Fahrudina Solaka odnosno članova Civilne zaštite koji su dali sve od sebe da dođu do ovih srebreničkih sela – kaže Duraković za Hayat.ba.

– Cilj je osposobiti put za normalan saobraćaj da bi oko 150 povratnika ova dva srebrenička planinska sela moglo otići u grad i dopuniti zalihe hrane, lijekova i platiti račune. U selima nema teško bolesnih staraca i djece, ali smo spremni da eventualne teške bolesnike evakuiramo do najbliže zdravstvene ustanove – izjavio je ranije Ramo Dautbašić, vođa tima FUCZ-a istakao je da se nadaju da će se tokom dana kroz velike snježne nanose i smetove više od jednog metra probiti do Kruševog Dola, jer očekuju pojačanje ekipe s motornim sankama.

(Amir Saletović / Hayat / Foto: Hayat)